naczelnik Napisano 19 Sierpień 2010 Autor Napisano 19 Sierpień 2010 Ostatnio „wpadł” mi w ręce orzełek, chyba żelazny, chyba z czasów napoleońskich. Sądząc po niewielkich wymiarach (rozpiętość skrzydeł 11,8 cm, wysokość 5,6 cm) nie jest to element głowicy sztandaru. Czy ktoś może mi napisać co to właściwie jest?
naczelnik Napisano 19 Sierpień 2010 Autor Napisano 19 Sierpień 2010 Nie, nie jestem pewien, że to żelazo, ale na pewno metal i to raczej ciężki i twardy.
tyfus Napisano 19 Sierpień 2010 Napisano 19 Sierpień 2010 żelazo po tak długim okresie zamieniło by się w grudkę rdzy, lub w najlepszym wypadku byłoby duże ogniska korozji.na twoim orzełku widać piękną patynkę, więc żelazo odpada.
pawel888 Napisano 19 Sierpień 2010 Napisano 19 Sierpień 2010 Żeliwo? Też odpada. Metal kolorowy, brąz, mosiądz prędzej.<pozdro
naczelnik Napisano 19 Sierpień 2010 Autor Napisano 19 Sierpień 2010 No może rzeczywiście. Przyjrzałem się orzełkowi dokładniej i na główce spod patyny przebija coś żółtego, więc może mosiądz. Ale nadal nie wiadomo co to jest.
Luftlander Napisano 19 Sierpień 2010 Napisano 19 Sierpień 2010 Coś mi ten orzeł wygląda na element żyrandola.http://img.alibaba.com/photo/253916218/French_Imperial_style_chandelier_bronze_surround_decorated_with_eagles_and_faces.jpg
Pytanie
naczelnik
Ostatnio „wpadł” mi w ręce orzełek, chyba żelazny, chyba z czasów napoleońskich. Sądząc po niewielkich wymiarach (rozpiętość skrzydeł 11,8 cm, wysokość 5,6 cm) nie jest to element głowicy sztandaru. Czy ktoś może mi napisać co to właściwie jest?
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.