Skocz do zawartości

Szukanie wykrywaczem na mokrym terenie.

Kamil1994

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.

Chciałbym się dowiedzieć jak ma się szukanie wykrywką na mokrym lub podmokłym terenie np. polu. Wyczytałem raz, że wtedy zasięg wykrywacza drastycznie spada, a raz że jest lepsza indukcja i wtedy chodzi się lepiej. Co o tym sądzicie?

pzdr.
Napisano
Po deszczu, na mokrej glebie zasięg wykrywacza rośnie. Jednak przy wysokozmineralizowanych glebach i braku ustawień kompensacji gruntu możesz dostawać fałszywe sygnały. Wtedy trzeba zejść z czułością.
Napisano
Wczoraj na polu ace 250 tak świrował na mokrej ziemi że po 30 min miałem dosyć poszukiwań.Zszedłem 3 kreski z czułości.
Napisano
Ja od kilku dni chodzę z moim Whitesem Coinmasterem po mokrych polach (burze od tygodnia u mnie) i muszę przyznać, że zachowuje się normalnie. Czułość na max. Czasami się wzbudzi ale to nic.

pzdr.
Napisano
panowie, pola jak są mokre to ziemia z reguły szybciej osiada a to już ma oczywisty wpływ. Biegał ktoś z explorerem po suchym świeżo spulchnionym polu? wykrywacz ten ie lubi powietrza pod cewką" czy to w postaci zbyt dużej odległości cewki od powierzchni ziemi czy też pulchnej - napowietrzonej gleby.
Napisano
Nie wiem czy to w temacie ale powiem wam że się przeraziłem gdy tylko podszedłem ze smętkiem pod samą wodę na plaży. Narobił tyle hałasu i nic więcej.

Pozdrawiam
Napisano
mój BH FT na mokrej glebie radzi sobie- powiedziałbym -wspaniale. W wodzie (żeby tylko puszki nie zamoczyć) też daje sygnały. Gorzej z kopaniem bo tak wejść i grzebać w mule na ślepo - taka sobie przyjemność:P
Ale wg. mnie wilgoć lepiej przewodzi elektryczność i sygnał zawsze będzie lepszy.
makul
Napisano
No a jak u Was z mokrą trawą ? Moja Delta wzbudza mi się mocno, także przy rosie nawet... z czułością bym musiał schodzić gdzieś o 1/3 żeby cokolwiek zdziałać...ma ktoś podobne doświadczenia z tym modelem ?
pozdrawiam...
Napisano
Rozumiem, że wzbudzanie na mokrym gruncie ma się nijak do szukania cewką zanurzoną pod wodą? W instrukcji takiego np. kanarka jest informacja, że można zanurzać, a jak to jest w praktyce, sprawdzał ktoś?
Napisano
Tak kanarka możesz spokojnie wsadzić do wody,byleś nie zamoczył puszki z elektroniką.
Nie raz i nie dwa szukałem w różnych strumykach rzeczkach itp.
Na mokrej glebie,trawie,w deszczu bez problemów.
Tylko zakładasz ten elegancki futerał" na puche.:D
Nie zauważyłem by sie nadmiernie wzbudzały a mam dwa ACE 250.

Pozdro.
Napisano
Jak dla mnie to kanarek ma jeden problem...
Drugi kanarek w pobliżu :D
Odległość między jednym włączonym ACE a drugim to min. 15m.
Jak kumpel ma Ace to na wkopkach nie pogadacie. :D
A na przykład z Fischerem F4 odległość między cewkami 2/3 m i zero wzbudzeń na jednym i drugim .Oo
(Częstotliwość działania inna.)
Na śniegu z kanarkiem jedyny problem to kopanie :D
Problemem jest też z wtyczka kabla od cewki.
Jak się poluzuje to dzwoni na okrągło nawet jak uniesiesz cewke do góry nad głowe. :D
ZERO PROBLEMÓW W WILGOCI/WODZIE Z KANARKIEM. :

Pozdro.
Napisano
Y-aero
Miałem podobne problemy.
Rozbierz wtyczkę i popraw jej mocowanie (u mnie wystarczyło dokręcić mocniej śrubkę). Usztywnij ramię owijając np. taśmą izolacyjną rurkę która w chodzi w drugą, tak by po złożeniu nie było żadnych luzów. Ja obecnie mam kanarka" złożonego na stałe (dokupiłem sobie futerał w sklepie wędkarskim) i mam spokój.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie