Skocz do zawartości
  • 0

Polski Mundur - Jaki ?

TomekOdkrywca

Pytanie

Napisano
Witam niedawno pozyskałęm taki oto mundur . Wydaje mi sie , że jest to mundur Wojsk Polskich walczących za zachodzie . Ale to Tylko przepuszczenia . Jeżeli znajdzie sie znawca , czy mógłby mi wycenić mundur. Broń Boże nie chce go sprzedawać , to tylko z ciekawości :)

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam niedawno pozyskałęm taki oto mundur . Wydaje mi sie , że jest to mundur Wojsk Polskich walczących za zachodzie . Ale to Tylko przepuszczenia . Jeżeli znajdzie sie znawca , czy mógłby mi wycenić mundur. Broń Boże nie chce go sprzedawać , to tylko z ciekawości :)
Napisano
http://www.lucznictwokonne.pl/zurawiejki/kawaleryjskie/zuraw/opisy.html

Wrzesień '39:

W 1939 osłaniał Poznań od zachodu (3 IX). W bitwie nad Bzurą uderzył na Wartkowice. Toczył walki pod Parzęczewem, a następnie pod Łęczycą(14 IX) i Górkami (17 IX). Szarżował pod Wólką Węglową (19 IX), przebił się do Warszawy. Brał udział w obronie stolicy aż do kapitulacji. Za wojnę 1939-1945 pułk powtórnie odznaczony został Srebrnym Krzyżem Orderu VM z prawem napisu na wstęgach państwowych sztandaru: Wyróżniony za niezwykłe męstwo w kampanii 1939 roku w Polsce".
Odtworzono w konspiracji w ramach AK we Lwowie jako pułk spieszony. Współdziałał z Armią Radziecką przy wyzwoleniu miasta. Nadto na terenie Obwodu Miechowskiego AK odtworzony został szwadron konny pułku. Odtworzony w PSZ na zachodzie w latach 1941-1944 w ramach 16 Brygady Pancernej I Korpusu Polskiego.
Napisano
Mundur brytyjski. Zobacz w kieszeni od wewnatrz. Sa tam na ogol wszyte metki krawca, z napisanym stopniem i nazwiskiem wlasciciela.
Nie pasuja mi baretki, zbyt malo. Chyba ze wlasciciel przesiedzial wojne w obozie..
Napisano
Chodzi o metke ktora jest wszyta w srodku kieszeni, kieszen jest wewnatrz kurtki. Wszyta na ogol od zewnetrznej strony. Trzeba wywrocic kieszen aby sie do niej dostac.
Jesli nie ma metki powinny byc po niej choc slady.

Skad pochodzi kurtka?

Ciekawy jest brak innych odznaczen, np defence medal, czy tez za 1939. Stopien to chorazy, a walczyl krotko (ponizej 180 dni) i tylko Francja/Niemcy. Chyba ze stopien otrzymal po wojnie.

Czyli mogl byc jakis mlody (nie powolany w 1939), wyslany na roboty, lub wcielony do WH (o ile pamietam to stopnie uzyskane w Wehrmachcie uznawano).
Napisano
nie widzę obszycia pagonów więc stopień to ppor nie chorąży, można prosić o lepsze zdjęcia pagonów? gwiazdki umieszczone dosyć nisko wiec może było ich więcej tylko komuś się przydały, wtedy powinien zostać ślad.
Druga kwestia po barwach proporczyka można pokusić się o odnalezienie oddziału w którym służył też żołnierz wskazówkę co do poszukiwań podałem w moim wcześniejszym poście.
Napisano

Niestety w środku w kieszeniach nie ma metki , ani nawet śladu po niej. Mundur mam od nauczyciela historii , który robił porządki w swojej kolekcji . Nie wiem czemu oddał go mi . :) . Podejrzewam , że dostał go od ucznia , którego dziadek walczył .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie