Skocz do zawartości
  • 0

Łuska. O dziwnej sygnaturze.

P1209

Pytanie

Napisano

Proszę o pomoc w identyfikacji łuski. Długość całkowita 53 mm. Kaliber 6,72 około. Nie dysponuje precyzyjnym miernikiem.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki za błyskawiczną odpowiedź. Bardzo ciekawe informacje. Sądziłem, że może to być łuska turecka. Czy taka broń mogła znajdować się na wyposażeniu naszych wschodnich sąsiadów?
Napisano
Rosjanie przejęli sporo mauserów na ten typ amunicji po wojnie z Turcją 1917–1918,poza tym karabinów w tym kalibrze używano też w Belgi,Argentynie,Hiszpanii.
Napisano
Sprawdziłem wg zamieszczonej przez Ciebie stronki z j. arabskim. Wychodzi 1327 r. ;-) Zapewne błąd w określeniu cyfr na Wikipedii. Sądzę, że 1927 r. byłby rokiem możliwym. Wielkie dzięki za fachową pomoc.
Napisano
;-)) To proponuję małego klina". W każdym razie wielkie dzięki za pomoc. Faktycznie zapomniałem, że data przeliczana jest w inny sposób. Pozdrawiam.
Napisano

Proszę o pomoc w identyfikacji łuski. Długość całkowita 53 mm. Kaliber 6,72 około. Nie dysponuje precyzyjnym miernikiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie