Skocz do zawartości

Moja skromniutka kolekcja

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 233
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
No niestety nie mam jeszcze wykrywacza, ale lubię starocie i zbieram co wpadnie mi w ręce, ludzie po wsiach trzymają wiele ciekawych gratów,mam jeszcze parę staroci m.in. dowód osobisty polski z przed I wojny z odciskiem kciuka parę książek kilka narzędzi kowalskich, około sto dachówek z sygnaturą - dużą pieczęcią po polsku i rosyjsku, z przed II wojny. Kolekcja skromna, ale zaraziłem się niedawno kopaniem z wykrywaczem - od szwagra. Zbieram informacje na dobre miejsca bo okolice ciekawe historycznie.
Napisano

wykopek u mnie przed domem, szczypce i szyszka od zegara. Poszperałem o historii mojej wioseczki, pierwsze zapisy z 1301, u mnie była karczma pamiętająca szwedów, potem przerobili na kużnię . Były właściciel wyburzył ten budynek, niestety....kawał historii. Znajduję szczypce podkowy i inny złom, pozostałość to kamienny fundament, 100 dachówek z sygnaturą carską, drewniane drzwi z desek i skoblem z wyrytą datą 1917r. I tak to nasi rodacy niszczyli historię :(

Napisano

Kolejny kąsek z wiejskiego garażu, nawet z idealnie \\zachowaną uszczelką, wymieniłem na zwykłą skrzynkę wojskową z lat 80, w zdobycznej trzymane były gwoździe :)

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano

Moje skromniutkie łowy w rejonie lasu grabowego przy wylocie z Golubia-Dobrzynia na Brodnicę. Łuseczki od Mausera, jedna polska 1935, Zakłady Amunicyjne Pocisk, Walcownia Dziedzice
dwie niemieckie z 1935r. i 1932 roku fabryka Polte i Dynamit A.G Empelde. Niby nic a cieszy. Identyfikacji dokonałem dzięki Waszym wskazówkom, chyba dobre ID. resztka naboju od jakiejś flinty, nieczytelne sygnaturki no i łódeczka od Mausera. Ciekawi mnie sygnatura
znak trójkąta i cyfra 29 - co to oznacza ??? ( nie chcę kolejnego wątku zakładać )

Napisano

dzisiejsze łowy ale raczej w kategorii wagowej :) resztki resoru piórowego z osią i jakimś stabilizatorem, dość głęboko. Fajereczki...wczoraj kopiąc do nich złamałem saperkę, a dziś wyszły one.. a myślałem że skarb hehe

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie