Skocz do zawartości
  • 0

Nabijka ?

traper6

Pytanie

Napisano

Zwracam się do fachowców (nie amatorów) o ID danego przedmiotu. Wykonany z miedzi, lub brązu. Trafienie na polu ornym i było płytko, ok. 40 cm. Mam pewne przypuszczenia, ale potrzebuję potwierdzenia.
Co to jest i jaki wiek ?

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wybacz, zupełnie przypadkowo moi znajomi z Polski trafiali na polach narzędzia z neo i paleolitu wyorane przez pługi, które leżały na wierzchu.
Moje trafienie jest czysto przypadkowe (biegałem wokół starego traktu za monetami). Tak że trafienie tego artefaktu w humusie nie świadczy o tym z jakiego to jest wieku, więc zadałem pytanie.
Napisano

Zwracam się do fachowców (nie amatorów) o ID danego przedmiotu. Wykonany z miedzi, lub brązu. Trafienie na polu ornym i było płytko, ok. 40 cm. Mam pewne przypuszczenia, ale potrzebuję potwierdzenia.
Co to jest i jaki wiek ?

Napisano
jak to się mówi: albo rybki, albo pipki"...
klasyczne przedstawienie postaci w stylu prymitywnego średniowiecza...
jest korona, więc: określa to okres powstania wizerunku...
http://www.wikipedia.org/wiki/Korona_(atrybut) dla przypomnienia - dla analogii mennictwo XII/XIII w. postać księcia"

zastosowanie: hm ..., zawiasowato wygląda, ujemna krzywizna, precyzyjne ucha - raczej wykluczają zapinkę-sprzączkę pasa...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie