EnemyofGod Napisano 4 Sierpień 2010 Autor Napisano 4 Sierpień 2010 Pierwsza moneta. Wygląda mi na to, ze jest to ort koronny Jana Kazimierza, czy może ktoś to potwierdzić? Tylko metal, z którego jest wykonany nie wygląda mi na srebro, jak to sprawdzić?
EnemyofGod Napisano 4 Sierpień 2010 Autor Napisano 4 Sierpień 2010 Druga moneta. Nie mam pojęcia co to jest. Średnica tak jak poprzednia ok. 30mm. Metal wygląda mi na miedź, wydaje mi się, że podobne monet wykonywano raczej ze srebra. Jak szukałem w katalogu to nic zbliżonego nie znalazłem. Natomiast orzełek trochę przypomina tego z niektórych monet Jana Kazimierza.Z góry dziękuję za pomoc.Pozdrawiam
tyfus Napisano 4 Sierpień 2010 Napisano 4 Sierpień 2010 jeżeli mógłbym doradzić - łatwiej i bardziej precyzyjnie możnaby zidentyfikować te monetki, gdybyś lekko je podczyścił, lub/i natarł oliwką lub czymś co poprawiłoby czytelność monety. Dopiero wtedy zdjęcia i na ID.teraz widać tylko szczątkowe napisy, daty nieczytelne.....druga monetka wygląda na coś z Wilhelma, ale co ? jeszcze nie wiem :)-pozdro-
krank Napisano 4 Sierpień 2010 Napisano 4 Sierpień 2010 pierwsza moneta to Ort 1656 Poznań Jan Kazimierz
EnemyofGod Napisano 4 Sierpień 2010 Autor Napisano 4 Sierpień 2010 Do tyfus:Monetki nie czyszczone bo nie jestem pewien co do metalu z jakiego są wykonane. Ort powinien być ze srebra, ale nie wykluczam, że to jest fals. A nie smarowałem oliwką bo moczę je wodzie utlenionej, bo były strasznie nieczytelne.
krank Napisano 4 Sierpień 2010 Napisano 4 Sierpień 2010 druga moneta to stawiałbym na coś z Austro-Węgier ale to tylko taki strzał bo moneta bardzo starta
tyfus Napisano 4 Sierpień 2010 Napisano 4 Sierpień 2010 eeeee tam krank :) ja dalej stawiam na coś z niemczyzny :)baaaardzo podobna jeżeli chodzi o postać władcy trzymającego miecz i wizerunek orła - oceni to tylko właściciel monetki z ID.Jakiś pruski grosz....chybahttp://www.mycollecting.net/9.html-pozdro-
krank Napisano 4 Sierpień 2010 Napisano 4 Sierpień 2010 oj tyfus nie czepiaj się nawet i mnie specjaliście się pomyłka zdarza :) chyba to będą te 4 grosze
tyfus Napisano 4 Sierpień 2010 Napisano 4 Sierpień 2010 a czy ja się czepiam ? kiedy, gdzie, jak ?? :))a nie myli się ten, który nic nie robi :)
krank Napisano 4 Sierpień 2010 Napisano 4 Sierpień 2010 może to być także fals orta Prus wschodnich ale raczej 4 grosze mariańskie :)
EnemyofGod Napisano 4 Sierpień 2010 Autor Napisano 4 Sierpień 2010 Przejrzałem sobie podobne monetki na WCN i wygląda na to, że to jest faktycznie ort pruski, tylko dlaczego mój jest miedziany? Fals?
Anarchista Napisano 5 Sierpień 2010 Napisano 5 Sierpień 2010 Z tych fotek nie da się powiedzieć czy miedziane czy srebrne, za bardzo obrośnięte.
EnemyofGod Napisano 5 Sierpień 2010 Autor Napisano 5 Sierpień 2010 No właśnie chyba srebro by tak nie obrosło" jutro ją trochę podpicuję i dam lepsze fotki. Nie chciałbym jej potraktować płynem do czyszczenia srebra, a ona potem okaże się miedziana.
algor Napisano 5 Sierpień 2010 Napisano 5 Sierpień 2010 Ort Fryderyka Wilhelma, tu masz podobny :http://allegro.pl/item1077024271_prusy_fryderyk_wilhelm_ort_1680_krolewiec.htmlfajna monetka.ps.Krank3 zlituj się ... jest takie przysłowie że mowa jest srebrem a milczenie złotem ...
EnemyofGod Napisano 5 Sierpień 2010 Autor Napisano 5 Sierpień 2010 Algor - faktycznie, moja jest bardzo podobna do tej z all. Tylko, że moja na 98% jest z miedzi. A chętnie bym ją potraktował płynem do czyszczenia srebra, bo jest strasznie obsrana. Musze się jeszcze upewnić co do metalu.Dzięki Panowie za pomoc.Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.