Skocz do zawartości
  • 0

Fragment Pocisku ?

jacollo

Pytanie

Napisano

Proszę o informację co to może być. Przedmiot oczywiście został w ziemi ale pierwszy raz taki spotkałem. Wydaje mi się ze wystająca część to zapalnik (jest ona wkręcana na gwint)Całość wielkości puszki po piwie (troszkę od niej szersze) strasznie ciężkie jak na swoje gabaryty.

Pozdrawiam

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W jakich okolicach trafione? Jeżeli tam gdzie przechodził front w 44 roku to będzie to połówka pocisku p.panc 76,2mm od armaty ZiS3.Tak mi się ta połówka widzi.
<pozdro
Napisano

Proszę o informację co to może być. Przedmiot oczywiście został w ziemi ale pierwszy raz taki spotkałem. Wydaje mi się ze wystająca część to zapalnik (jest ona wkręcana na gwint)Całość wielkości puszki po piwie (troszkę od niej szersze) strasznie ciężkie jak na swoje gabaryty.

Pozdrawiam

Napisano
Na bank to nie dusza. To trochę wygląda jak rozrywka, widać że drugie takie coś oderwało się, razem tworzyło coś na kształt pocisku. I ta waga, przy rozmiarach puszki 0.5 litra waży z 10 kg.
Napisano
Benny chciałbym wiedzieć z czego on został wystrzelony (mniej więcej bo kaliber nie do zmierzenia raczej)i jak mógł wyglądać przed wystrzeleniem.

Dzięki z góry.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie