Skocz do zawartości
  • 0

meteoryt?

atylla

Pytanie

Napisano

witam,znalazłem go na polu,wykrywacz na ten kamień reaguje,siła przyciągania magnesu jest,ale słaba.czy to może być meteoryt?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
na moje oko żużel odpada,nie ten wygląd,on był w takim miejscu że nic tam niema związanego z żużlem.ale za własno opinnie dzięki bardzo.pozdro
Napisano
Hmmm... kolego (lub też koleżanko) ;-) nie chciałbym reklamować innego podobnego forum do naszego, ale na PS jest dział poświęcony minerałom i meteorytom... może tutaj dowiesz się czegoś więcej na tema t twojego kamyczka ;-)\\

http://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/viewforum.php?f=45

pozdro
Szczurek
Napisano
podobno,waga typowo jak na kamień.kawałek chciałem go przeciąć to ząbki mi w brzeszczocie się starły i musiałem szlifierko go poczęstować.był twardy
Napisano
ale wiesz co atylla... tak na chłopski rozum...
z gnojem(obornikiem, nawozem naturalnym) dużo rzeczy się wywala na pole... może ktoś miał na podwórku żużlem wysypane (utwardzone) i przez przypadek taki kamyk z tego żużlu trafił do obory a stamtąd na pole razem z obornikiem... nie wydaje mi się żeby to był meteoryt... a może z kowalskiego pieca jakieś cuś... też w sumie z obornikiem mogło na pole trafić... jak go rozkroiłeś to pokaż fotki przekroju , może pomogą ;-D
Napisano
zdjęcie 4 i 7 .masz racje z tym co napisałeś,ale jak na żużel to za ciężki i wygląd nie ten.widać w nim wyraznie mięjscami wtopione matowo krystaliczne kamyki.postaram przekrojić lepiej.
Napisano
Kolego... a czy w zamierzchłych czasach Twoje tereny nie były pod lodowcami?? może to jest z wulkanu (nie mogę sobie przypomnieć nazwy takiej bomby wystrzeliwanej przez wulkan z popiołem) i przywędrowało z lodowcem z terenów gdzie była taka aktywność wulkaniczna.... szczerze to mnie zaintrygował ten kamyczek ;-)
Napisano
ja również mam kamień który miałem za meteoryt. Podstawową rzeczą jest to że jeśli masz pęcherzyki powietrza w nim to odpada. A widać po przecięci że dziurki są głębokie więc.. chyba jednak skała magmowa jak i mój 20kg kamyczek;) zajrzyj w mój wątek te same właściwości co Twój ma mój meteoryt"
Napisano

witam,znalazłem go na polu,wykrywacz na ten kamień reaguje,siła przyciągania magnesu jest,ale słaba.czy to może być meteoryt?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie