Skocz do zawartości

Mniszew Magnuszew k.Warki

gonzaless

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na poczatku witam wszystkich:)

Jestem świerzym okrywcą i własnie wczoraj stałem sie szczęśliwym posiadaczem Garretta ACE 150. W sobotę wybieram się w okolice Warki tj. Mniszew i Magnuszew troche pokopać. Czy ktos tam kopal? Wiem że rozgrywały się tam bitwy z Powstania Styczniowego.

Jak coś znajdę to wrzucę na forum.

pozdrawiam,
Napisano
Witaj Gonzales! Postawiłbym pytanie a kto tam nie kopał? -:)wpisz w wyszukiwarkę Studzianki Pancerne" i darz dół, pozdrawiam maku
Napisano
No niby tak. Czytałem o Studziankach, ale od Studzianek do Rozniszewa jest spory kawałek. Czytałem w artykułach historycznych, że w lesie pod Rozniszewem oddział powstańców dostał cynk" że zmierza do niego oddział rosyjski i dla niepoznaki zakopali całą broń jaka posiadali. Oczywiście i tak zginęło tam około 15 powstańców i 70 rosjan. A czy broń została wykopana? Pewnie nie:)
Napisano
No i byłem w sobotę pod Warka trochę pokopać:)
Znaleziska:
1. Orzełek z czapki stan bdb
2. Guzik jakiś stary (dam do ID jak będę wiedział dokładnie skąd pochodzi napiszę)
3. 10 groszy między wojenne (bardzo zniszczone).

No i wszędobylskie łuski od ppsz (mniej więcej co pół metra)
Porobię foty i wrzucę. Znalazłem dziewiczą miejscówkę. łaziłem jakieś 2 godz. W przyszły weekend znowu się tam wybieram.
Napisano
To co wykopałem było na około 150 metrach, żadnych dołków, orzełka z czapki z IIwojny znalzłbym nawet MD-kiem, bo był tylko pod mchem jakieś 2-3cm. Zobaczymy co uda mi się w weekend wykopać.
Napisano
i tutaj kolego thomson się mylisz, nawet na przyczółku można znaleźć jeszcze dziewicze miejscówki". Wiadomo że nie chodzi tu o obszar 2X2 km. Sam trafiłem na taką jakieś 2 lata temu niedaleko Cychrowskiej Woli - obszar okoła 500X500m. Poza tym szukanie militarki różni się od czesania obszaru moneciakiem.
Jeśli ktoś ma dużo czasu i zdrowe nerwy to jeśli chodzi o ciekawą drobnicę można jeszcze na przyczółku naprawdę poszaleć"
  • 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie