Skocz do zawartości

Konserwacja po elektrolizie, NIE dla rdzy

miko

Rekomendowane odpowiedzi

Szukałem i nie znalazłem odpowiedzi.

Otóż, jak i czym zakonserwować przedmiot oczyszczony w elektrolizie, aby go już nigdy korozja nie wzięła no i by ładnie się prezentował. Metod jest mnóstwo, tanina, czyszczenie szczotą, benzyna, wazelina, wosk, lakier, farba antykorozyjna, bądz podkład anty, nafta... Tylko które z tych sposobów są najskuteczniejsze i przynoszą najlepsze efekty???:) Proszę o opinie i instrukcje odnośnie konkretnej metody, żebym wiedział jak się do tego zabrać :D. Zdjęcia mile widziane.

To ogólnie, a jak z bagnetem? Można zostawić po elektrolizie i zakonserwować( czym? ) albo potraktować szczotą. Ciekaw jestem jaki efekt zostawia taka szczotka, bagnet się jakoś błyszczy i jest w miarę gładki?

Oczywiście mam na myśli przedmioty w stanie wykopkowym, z większymi lub mniejszymi wżerami :).

zacytuę kolegę i siebie :

cytat z Cyra :

Oleje do konserwacji broni ładnie się sprawdza, co kilka miesięcy przesmarować i tyle."

tę metodę stosuję - olej do broni mam na litry :)
poza tym, to sama przyjemność raz na jakiś czas przejrzeć przedmioty, ocenić stan i zabezpieczyć ponownie.

http://www.odkrywca.pl/czym-zakonserwac-bagnety-4-propozycje,674283.html#674283

bez względu co robię - stosuję to samo. Nie jest to może super metoda, ale mi to w niczym nie przeszkadza.

No jest to jakaś metoda :), ale chyba wolę coś a stałe" a pomacać raz na jakiś czas trzeba i tak, bo kurz się zbiera ;). Poza tym jak się bierze taki eksponat żeby pokazać komuś np :D, to łapki mokre, a jego znowu smarować trzeba, czyż nie? Ja mam fajną metodą na łuski, właśnie taki preparat do broni, albo wd-40, czy CX-80 i łuski zachowują swoją starość" a jednocześnie nie widać nie doskonałości bo są jakby cały czas mokre( znaczy tak wyglądają ;)) i lekko się błyszczą, polecam. Ale wrócimy do tematu...

Wszystko fajnie, też taką stronkę znalazłęm gdzie sprzedają P44, ;), ale efektu nie widzę. Fajnie odrestaurowałeś hełm, jak już go potraktujesz tym środkiem to prześlij mi fotkę przed i po :), no i refleksje.

Ja rozumiem, tylko zastanawiam się czy ta warstwa to coś w stylu warstwy jaką zostawia lakier? Czy może ma bardziej konsystencję kleju i powierzchnia zostaje gumowata", przez co i nie równa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie