Skocz do zawartości
  • 0

Prymus - samoróbka

Louis

Pytanie

Napisano

Witam,

trafił mi się dzisiaj taki osobliwy prymus - wersja z 4 palnikami. Wygląda na samoróbkę, nie posiada żadnych oznaczeń producenta. Pod względem wykonania nie dorównuje szwedzkiemu oryginałowi, który posiadam (produkcja 1917).

Z jakich lat może pochodzić prezentowany egzemplarz?

Pozdro

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie potrafię odszukać zdjęć konstrukcji z czterema palnikami. Egzemplarz wygląda na samoróbkę, widać to po detalach (nierówne, wycięcia blach itp). Poza tym brak jakichkolwiek sygnatur. Może jakaś wojenna", domowa produkcja? Pozdro
Napisano
Kilka lat temu także trafiłem zmasakrowaną czteropalnikową samoróbkę... Palniki tego typu były używane w prymusach będących na wyposażeniu żołnierzy zarówno armii rosyjskiej jak i radzieckiej.
Napisano
Tego typu wielopalnikowe byly w skladzie wiekszych zestawow do gotownia, czyli dla grupowego zywienia, wstawiano je w stelaz, powyzej zas byl kociol.
Widzialem takowy wynalazek np w mobilnej kantynie brytyjskiej zmontowanej na samochodzie (okres 2 wojny), zapewne inne armie tez takowe uzywaly.
Napisano

Witam,

trafił mi się dzisiaj taki osobliwy prymus - wersja z 4 palnikami. Wygląda na samoróbkę, nie posiada żadnych oznaczeń producenta. Pod względem wykonania nie dorównuje szwedzkiemu oryginałowi, który posiadam (produkcja 1917).

Z jakich lat może pochodzić prezentowany egzemplarz?

Pozdro

Napisano
Ja takie wynalazki trafiałem dość często na terenach po byłych jednostkach Bratniej Armii Czerwonej"
Wszystkie były niechlujnie wykonane i nie miały żadnych bić,
nie znajdowałem na nich twardego(starego) grynszpanu, wszystkie (5 lub 6 sztuk) były na oko identyczne.
Z tego wnioskuję,że ruskie i współczesne, aczkolwiek wcześniej też coś takiego mogło być produkowane.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie