Skocz do zawartości

Broń 2-go wojenna- wiatrówki

Rekomendowane odpowiedzi

Na rosyjskim allegro można dostać pepeszki na okrągły śrut 4,5 mm. oryginały wojenne przerobione na pneumatyki. tańsze niż deko u nas, ale nie wiem jak z przesyłką.

http://molotok.ru/item1143184537_ppsh_m_papasha_vpo_512.html

Jest kilka takich karabinów szkolnych mauzeropodobnych".
Poszukaj czechosłowackich vz 35 i vz 47
oraz niemieckich firmy Haenel (nie wiem czy dobrze pamiętam nazwę firmy).
Uwaga; karabinki występują z drewnem (tzw. osadą) sportowym i wojskowym. Vz 47 można nawet trafić w osadzie oryginalnej z Mausera wojennego, przerobionej do wiatrówki przez np. zaślepienie miejsca na magazynek.
Jest oczywiście polskie forum o wiatrówkach, tylko tu nie wolno podawać linków.

Muszę jeszcze dodać, że mauseropodobne" wiatrówki do strzelania precyzyjnego nie nadają się zupełnie. Strzelają śrutem kulistym, więc óg kule nosi". Energia strzału jest niska, podobna do wiatrówek-pistoletów (około 120 m/sek).
Ale szybkostrzelność i fun" są super.
W kręgach strzelectwa pneumatycznego nazywane są epetierami" z uwagi na 4-taktowy cykl ładowania i magazynki.
W Czechach są często spotykane i łatwo dostępne (lecz wcale nie tanie). w Polsce to rzadkość: widziałem takie w schronie-muzeum Sabała" w Skansenie Fortyfikacji w Jastarni oraz na strzelnicy klubu LOK Hunter" w Zabrzu-Makoszowach.

jeśli kaliber lufy jest większy od 6 mm to pozamiatane.
O ile to przeróbka z oryginalnego pm. Jeśli wymieniono fabrycznie! lufe i istotne części broni to poczta polska prześle broń do policji tam się wytłumaczysz i najwcześniej po 6 miesiacach otrzyamsz wiatrówkę

wiatrówka jest na śrut kulisty 4,5 mm i o ile się nie mylę w lufę wspawana jest mniejsza, gładkolufowa. jeśli chodzi o mechanizm zamkowy to jest tam wstawiona pneumatyka. myślę że skoro pepeszka jest wysyłana w normalnej paczce (jak zabawka) z papierami poświadczającymi to problemów nie powinno byc (kumpel zamówił wiatrówke z niemiec i dostał bez problemowo. jednocześnie zaznaczam że nie mam doświadczenia w takich przesyłkach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie