Norberet Posted July 12, 2010 Author Share Posted July 12, 2010 Koledzy mam pytanie, związane z poligonem w Raduczu niedaleko Skierniewic i Rawy Mazowieckiej. Wiem, że dawnej był to poligon Wojsk Nadwiślańskich, ale później bynajmniej w latach 2002-2004 kiedy ja służyłem był pod władaniem MSWiA, tzn. głównie Policji, jako poligon chemiczny i ćwiczeń współdziałania z armatkami wodnymi i BTR'ami. Wiem również, że szkolili tam się BORowiki i inne jednostki, również wojskowe, była tam strzelnica do strzelań wyborowych, AKMS, PK i rzutnia granatów. Kiedy w 2003roku tam się szkoliłem na łące dokładnie na przeciwko strzelnicy głównej, najdłuższej gdzie strzelało się z AKMS'ów i SWD leżało dużo amunicji ślepej jak i ostrej. Dosłownie walała się pod nogami, była tam wyschnięta trawa i kiedy tam ćwiczyliśmy wielu z nas zbierało tą amunicję, nie wiem w sumie po co, ale nikt z kadry" tego nie kontrolował. Dlatego chciałbym się dowiedzieć czy nadal tam jest ten poligon i czy jest to teren jakoś pilnowany. W obecnych czasach kryzysu MSWiA jak i MON pozbywa się swoich terenów i mienia niepotrzebnego. Więc może jest to teren prywanty lub w ogóle opuszczony. Ma ktoś jakieś info na ten temat?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
snake242 Posted July 12, 2010 Share Posted July 12, 2010 http://pl.wikipedia.org/wiki/Raducz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Norberet Posted July 13, 2010 Author Share Posted July 13, 2010 Dzięki za linkę do Wiki, a ja tyle szukałem, a żeby tam zajrzeć nie przyszło mi do glowy:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
foni1969 Posted July 14, 2010 Share Posted July 14, 2010 Wiem na pewno,że Czterej Pancerni tam non stop wojowali. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ubenfurer Posted July 16, 2010 Share Posted July 16, 2010 Opowiadali że w pewnym lasku straszy , uważaj i nie wpadnij w moją minę grząską "którą zostawiłem na środku poligonu wracając z przepustki na służbę ;-)pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
wm71 Posted July 17, 2010 Share Posted July 17, 2010 Służyłem w Nadwiślańczykach" i byłem w Raduczu.Na terenie poligonu stał kadłub czołgu T-34 z zdjetą wieżą ,który grał" w Czterech pancernych". Nie pamiętam tytułu tego odcinka w którym to Rudy" brawurowo ; ) ucieka Niemcom i traci wieże. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelz25 Posted July 20, 2010 Share Posted July 20, 2010 WitamDziś czasami ćwiczy BOR, teren pilnowany. Kiedyś Wojska Nadwiślańskie i jedne z największych przysięg wojskowych w Polsce. Teraz głównie wszyscy przyjeżdżają na porządną strzelnicę. Pozdrawiamjakbyś miał jakieś ciekawe miejsca w tych okolicach chętnie przyłącze się do poszukiwań ( jak coś to pisz na priv) Link to comment Share on other sites More sharing options...
rfcomputers Posted July 23, 2010 Share Posted July 23, 2010 Poligon nadal istnieje i kręci się troszkę borowików bo maja tam strzelania. Jest dość dobrze patrolowany, szczególnie podczas ćwiczeń - szaleją na gadach i sprawdzają jak ktoś zbt daleko wejdzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Furman27 Posted September 26, 2013 Share Posted September 26, 2013 odgrzewam kotleta, a co z carskimi koszarami w Raduczy? stacjonuje tam coś pilnuje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
czaczaNN Posted September 26, 2013 Share Posted September 26, 2013 Sluzylem w Raduczu tz mialem tam okres unitarny od 7stycznie 1996 do 14 kwietnia 1996. potem przebywalem jeszcze tydzien na poligonie w czerwcu.Pozostalosci po carskich koszarach to parterowe budynki w ksztalcie niewielkich dworkow i toalety ze skoczniami oddzielone jedna od drugiej deskami o szerokosci 15cm.Bylo to bardzo mile bo nie przeszkadzalo w konwersacji.Toalety zaczeto przerabiac w 1996 roku przed przysiega w marcu budujac scianki dzialowe i dodajac drzwi co poprawilo komfort kupkajacego. Z nowych budynkow byly tam bodaj ze trzy bloki koszarowe izba chorych ,stolowka. Na poligonie strzelnica, specjalnie zbudowane ruiny budynkow do cwiczen w dwoch miejscach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Furman27 Posted September 26, 2013 Share Posted September 26, 2013 a można tam wejść? z tego co wiem wojska już tam dawno nie ma, ale z tego co wiem to Borowiki co jakiś czas tam zaglądały, nie ukrywam, że opikałbym tam co nieco;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.