Hermanos Posted July 6, 2010 Author Share Posted July 6, 2010 Witam,czy ktoś jest w stanie podać mi jak najwięcej informacjidotyczących tego bunkra? szczególnie interesuje mnie jego masa.Dziękuję i pozdrawiam.Herman Link to comment Share on other sites More sharing options...
DaSk Posted July 6, 2010 Share Posted July 6, 2010 Jest to radziecki schron typu SPS 2 lub SPS 3 lub SPS 4. Powstawały koło baz lotniczych magazynów głowic atomowych itp. To cudo wg. radzieckiej literatury nosi nazwę PS 1a i ma masę 3500 kg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DaSk Posted July 6, 2010 Share Posted July 6, 2010 Poprawka. Nie jest to SPS tylko PU 1 o masie 3900 kg. Od SPSa różni się tym, że ma jedną strzelnicę z przodu a SPS trzy )z przodu i po bokach). Link to comment Share on other sites More sharing options...
pastuszek Posted July 6, 2010 Share Posted July 6, 2010 a to nie jest czasem niemieckie..? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cronos Posted July 6, 2010 Share Posted July 6, 2010 No właśnie na przykład koło lotniska w Bagiczu takie stoją, niby Ruskie... ale jednak coś inne trochę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DaSk Posted July 7, 2010 Share Posted July 7, 2010 Co to jest za mania, ze wszystko co betonowe i związane z fortyfikacja od razu musi być niemieckie? Schron na fotce na 99,99% jest radziecki i w dodatku powojenny. (lata 70-te; tak przynajmniej wynika z materiałów). To, że takie obiekty stoją w Bagiczu to raczej nic dziwnego. Lotnisko zostało rozbudowane przez Rosjan na bazie dawnego lotniska niemieckiego (duża część niemieckich baz lotniczych szczególnie w zachodniej i północno zachodniej Polsce została zmodernizowana przez Rosjan lub Polaków). Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotr916 Posted July 8, 2010 Share Posted July 8, 2010 Witam!Przychylam się do opinii DaSk'a.Na fotce obok fragment obiektu typuŻBOT".Podobny,prawda? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hermanos Posted July 9, 2010 Author Share Posted July 9, 2010 ok, moze i tak, ale tam gdzie on stoi nie bylo nic radzieckiego a 5m obok znajduja sie niemieckie okopy... to juz nie wiem...Herman Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.