Skocz do zawartości

guzik herbowy, zamoyskich?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam! czy ktoś z obecnych tu osób mógłby powiedzieć coś o tym guziczku? porównująć z herbem zamoyskich, kozioł jest taki sam, no ale żadnej pewności co do pochodzenia tego guzika nie mam. guzik jest posrebrzany i ma średnicę około 1 cm. z góry dziękuje za info... pozdrawiam...

Napisano
Służba, urzędnicy i strażnicy leśni Ordynacji Zamojskiej używali guzików z herbem Jelita. Herb z twojego guzika sprawdzę wieczorem w mądrej książce.
Napisano
Niestety, ani w katalogu ani w herbarzach nie ma takiego herbu. Myślałem, że to jakiś wariant herbu Półkozic, ale źródła o takim nie wspominają. Prawdopodobnie nie jest to też polski herb.
Poszukaj jeszcze na pugoviza.ru oraz buttonarium.eu
Napisano
dzięki Danieloff. na tych stronach szukałem już, ale nie znalazłem.. może kieyś gdzieś trafie na jakieś ID.. pozdro
Napisano
Oczywiśćie jakiś polski cwaniaczek mógł kupić sobie w Anglii czy Holanii szlachectwo i się nim w kraju pięczętować.
Napisano
Danieloff, też tak właśnie porównywałem tego kozła z kozłem w herbie Zamoyskich, no i tak sie składa że układ nóg kozła na guziku jest inny niż w herbie Zamoyskich, a ten od Zamoyskich jest taki sam jak w herbie Mogilewskich... ciężki to orzech do zgryzienia... pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie