Skocz do zawartości
  • 0

stalowa tuba Austrowęgry?pocisk?

Czarek

Pytanie

Napisano

Wyszło na austrowęgierskich pozycjach długość jak na zdjęciu w środku ma jakiś aluminiowy pierścień z otworkiem z jednej strony rurka otwarta,a z drugiej...

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
no tak no tak mi też tak to właśnie wyglada-do nebla to odpada bo i inny kaliber i tam dysze były stalowe-mam taki silnik i totalnie różny,katiusza?nie wiem nie widziałem...ale ja bym stawiał na coś małego-może jakaś rakieta z samolotów wystrzeliwana-zastanawia mnie miejsce znalezienia bo leżał płytko w środku austrowęgierskiego obozowiska pomiędzy ułańska ostrogą a saperską siekierką...ale może to być zupełnie przypadkowe miejsce upadku...
Napisano
jeszcze trzeba by sprawdzić granatniki okopowe (nadkalibrówki także), niektóre z tego co wiem miały taki napęd, ale chyba gabaryty ciut nie te.

pozdro.
Napisano
to musiałby być granatniczek:)średnicy ma nieco ponad 30mm-chyba 34 jeśli dobrze pamiętam-poszukam i w tą stronę,a może jakaś raca rakieta oświetleniowa?wszystkie pomysły chętnie powitam...a myślałem że już mało co z ziemi mnie zaskoczy:)
Napisano
były różnego kalibru nasadkowe granaty do moździerzy okopowych i niektóre z nich posiadały napęd przy pomocy mieszanki, jedno co wiem - że nie jest to na pewno Wurfrganate 16.
pozdro.
Napisano
nie jest nie jest-ten typ też posiadam...szukam w pierwszej światowej..jak się nie uda przelookam 2gą na razie Niemcy i Rosję...
Napisano
to też ciekawa hipoteza?nie mogę znaleźć przekrojów takich amortyzatorów na necie-ale ma to sens...konkurs na wyjaśnienie wciąż trwa
:)
Napisano

Wyszło na austrowęgierskich pozycjach długość jak na zdjęciu w środku ma jakiś aluminiowy pierścień z otworkiem z jednej strony rurka otwarta,a z drugiej...

Napisano

a z drugiej takie coś-w tych większych otworkach jest coś co wygląda jak dysze wylotowe-pierwsze skojarzenie wystrzelony pocisk rakietowy-ale na pozycjach z 1915?drugie końcówka od miotacza ognia?ale to tylko gdybanie-pomóżcie powiedzieć co to za dziwo jest bo ja słabo w technice CK armii siedzę

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie