Skocz do zawartości
  • 0

Jaki rodzaj zapalnika od bomby elektronowej?

bula1237

Pytanie

Napisano

Kiedyś już próbowałem zidentyfikować dokładnie ale udało mi sie tylko dowiedzieć że od bomby elektronowej - z tym że było ich kilka rodzajów (posiadające 2 detonatory i jeden)

jaki to rodzaj?

B1E i B1.3E?
B1EZA i B1.3EZA?
B1EZB i B1.3EZB?

próbowałem cos znaleźć na sieci ale mam dwie sprzeczne informacje, prosze o pomoc

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
muszę wyjaśnić zeby nie było zbędnej dyskusji że niemiecka nazwa wzięła się od elektronu jako stopu z którego wykonana była obudowa bomby. Nazywanie tej bomby elektronową" jest nie właściwe i wprowadzające w błąd
Napisano

Kiedyś już próbowałem zidentyfikować dokładnie ale udało mi sie tylko dowiedzieć że od bomby elektronowej - z tym że było ich kilka rodzajów (posiadające 2 detonatory i jeden)

jaki to rodzaj?

B1E i B1.3E?
B1EZA i B1.3EZA?
B1EZB i B1.3EZB?

próbowałem cos znaleźć na sieci ale mam dwie sprzeczne informacje, prosze o pomoc

Napisano
4 - zniszczony okaz z zabezpieczeniem.

Czy skoro nie ma zapalnika wewnątrz a tylko spreżynka i stalowy trzpień to znaczy że jest safety?

Czy nie ma dodatkowego detonatora?
Napisano

Przekrój zapalnika AZ.13

Co do zastosowania to znalazłem taki wykaz...

B1E - A.Z. 8312 (A.Z.13) with electron body
B1EZA - A.Z. 8312 (A.Z.13) with electron body, in tail - small explosive module;
B1EZB - nose fuze (A.Z. ???) have in construction explosive module

B1.3
B1.3E - A.Z. 13A (A.Z.8312A) with steel body
B1.3EZA - A.Z. 13A (A.Z.8312A) with steel body, in tail - small explosive module;
B1.3EZB - nose fuze (A.Z. ???) have in construction explosive module

Napisano
o jakiej bombie elektronowej kolega tu mówi? oj nie przesadzajmy bo temat zejdzie zaraz na latajace talerze, ten zapalnik nie ma nic wspólnego z bombą elektronową czy czymś takim

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie