spid3r Napisano 21 Czerwiec 2010 Autor Napisano 21 Czerwiec 2010 Witam, mam problem ze znajdywaniem złota i srebra za pomocą Proximy. Gdy biegałem z Garettem w krótkim czasie sporo rzeczy znalazłem z tego kruszcu (obrączki, monety) a od momentu gdy mam Proxę nie znalazłem nic z tego typu. Postanowiłem zrobić test, zakopałem w różnych pozycjach obrączki i monety i garret widział je zazwyczaj w ziemi a Proxa nie, albo dawała strasznie zagubione sygnały, zatem co ja robię nie tak ? Ustawienia mam: dyskryma od -10 i wszystko kopię co pokazuję powyżej 0, czułość maxw czym jest problem ?
Eastlegion Napisano 21 Czerwiec 2010 Napisano 21 Czerwiec 2010 Witam.Co masz na myśli, pisząc zagubione sygnały"? Moja PROxima z dyskryminacją ustawioną w przedziale od -15 do -25 sreberka widzi" w okolicach 80 i wyżej, przy czym jest to sygnał o jednorodnej fazie. Złoto PROxima widzi w przedziale od 30 do 50, co jest najzupełniej normalne.Pozdrawiam.
fidzir Napisano 21 Czerwiec 2010 Napisano 21 Czerwiec 2010 jak na pole ja mam ustawienie dyskryminacja -20,czulość 25 i sreberka ciągnie ładnie,ze złotka tylko jeden fancik...
spid3r Napisano 21 Czerwiec 2010 Autor Napisano 21 Czerwiec 2010 Eastlegion tzn, że raz się pojawia sygnał a raz nie i to w różnych przedziałachto co ty podajesz to sie zgodzę, ale jeśli się to robi na sucho" machając nad nie zakrytym fantemw okolicach 80 to za każdym razem mam coś aluminiowego na wyprawachfidzir a jakie wskazania masz na sreberka w ziemi ? i jakie złota ? tak z doświadczenia, nie z prób w domuja jak znajduję to przede wszystkim mosiądz, miedź, aluminium reszty nie moge trafić, a miejscówka gdzie garret znajduje nadal sreberka
spartan200 Napisano 21 Czerwiec 2010 Napisano 21 Czerwiec 2010 Spróbuj może zjechac z dyskryminacją tak na ok. -75 , tak zeby na początek niczego nie wycinała , pużniej sie zobaczy . Druga sprawa to prawidłowe dostrojenie do gruntu , ja czasami na zaśmieconym terenie wykonuje tą procedurę bez przykładania sądy do gruntu ,trzymam sądę w powietrzu z dala od ziemi , saperki i innych metalowych przedmiotów , wciskam na chwilę przycisk GROUND i po chwili wykrywacz ustawi sie na grunt fabryczny , czasami to pomaga w poszukiwaniach , do puki nie znajdę kawałka nie zaśmieconego metalem czy np. żużlem , kamieniami kawałka ziemi . Czułość jeśli nie ma zakłoceń to na max . A sprawdź tez czy czasem nie masz włączonej dyskryminacji wybiórczej .
spid3r Napisano 21 Czerwiec 2010 Autor Napisano 21 Czerwiec 2010 nie mam wybiórczej,ale zastanawia mnie fakt czy ustawienie częstotliwości miałoby jakikolwiek wpływ na to?a z dyskrymą spróbuje w weekend przejde poletko najpierw Proxą a później Garretem i wtedy zobaczymy
fidzir Napisano 21 Czerwiec 2010 Napisano 21 Czerwiec 2010 sreberka--sygnal jednorodnej fazy 60-80,zlotko pokazalo na ok.50-60 również jednorodna faza...częstotliwość 6622..
Eastlegion Napisano 21 Czerwiec 2010 Napisano 21 Czerwiec 2010 Zwiększając częstotliwość pracy detektora, zwiększa się jego czułość na małe przedmioty, ale kosztem zasięgu. Jeśli zmniejszymy częstotliwość, zmniejszy się czułość na mniejsze przedmioty, ale zyskamy za to na zasięgu.Poza tym wskazane jest strojenie detektora co jakiś czas.
Eastlegion Napisano 21 Czerwiec 2010 Napisano 21 Czerwiec 2010 o co ty podajesz to sie zgodzę, ale jeśli się to robi na "sucho machając nad nie zakrytym fantem" - kopiąc ostatnio 10 kopiejek w srebrze, sygnał był jednorodny i czysty. Poza tym metalowy przedmiot, który zalega w ziemi, otoczony jest tlenkami metalu, które wzmacniają obraz" przedmiot. Niestety jak wiemy z praktyki, tlenki owe nierzadko wprowadzają detektor w błąd.
pako151515 Napisano 21 Czerwiec 2010 Napisano 21 Czerwiec 2010 Witam. No na temat srebra się nie wypowiem bo nie miałem okazji wykopać, ale złotko już padło. Obrączka (1,7g) na 8cm wskazywał na +10 <- dziwne lecz sygnał był twardy i czytelny. Zdrów
szwejk4 Napisano 22 Czerwiec 2010 Napisano 22 Czerwiec 2010 witam ja tam jeszcze złotka z ziemi nie kopałem ale robiłem próbę i tak, dyskryminacja-15 czułośc30 i złoto pokazywało mi w przedziale -5 do +15 20 sygnał dośc mocno skakał.pozdrawiam
bycz Napisano 22 Czerwiec 2010 Napisano 22 Czerwiec 2010 Złota jeszcze nie znalazłem, może dlatego że nie kopię słabych sygnałów? Jak narazie jedno srebro - płytko położony pierścionek dawał pewny sygnał 64 - czułość 34, dyskryminacja -90. Mam nadzieje ze zapowiadana cewka snajperka do Proximy ułatwi nam życie, jeżeli nie, trzeba będzie zmienić wykrywacz.
spid3r Napisano 22 Czerwiec 2010 Autor Napisano 22 Czerwiec 2010 ok, dzieki wielkie wszystkim za sugestie i pomoc, w weekend będę próbował wasze sposoby :) bo sprawdzam kolejną historie autochtonów i musze być pewien, że nic nie przeoczę :D
muchomor Napisano 23 Czerwiec 2010 Napisano 23 Czerwiec 2010 Emitowany sygnał penetruje tym głębiej,im jego częstotliwość jest niższa,z drugiej strony,im częstotliwość jest wyższa tym czułość na drobne przedmioty jest większa.Czyli w skrócie:--------------------------------------------------------------Niższa częstotliwość > Zwiększamy zasięg wykrywacza,zmniejszając czułość na drobne przedmioty.--------------------------------------------------------------Wyższa częstotliwość > Zmniejszamy zasięg wykrywacza,zwiększając czułość na drobne przedmioty. --------------------------------------------------------------W Proximie zmiana częstotliwości służy do redukcji zakłóceń,ale nie tylko,częstotliwość w Proximie możemy zmieniać w 15 skokach od 6329 Hz do 6944 Hz,domyślna częstotliwość jest zwykle ustawiona na 6622 Hz.--------------------------------------------------------------I przykładowo,ustawiając w Proximie częstotliwość na 6329 Hz zwiększamy zasięg na duże przedmioty (takie ustawienie nie nadaje się w praktyce do poszukiwań drobnych przedmiotów metalowych np:pierścionków srebrnych,złotych itp.)Ustawiając w Proximie częstotliwość na 6944 Hz zmniejszamy zasięg na duże przedmioty,a zwiększamy czułość na małe przedmioty (takie ustawienie jak najbardziej nadaje się do poszukiwań drobnych przedmiotów metalowych np:pierścionków srebrnych,złotych).------------------------------------------------------------Różnica między dwoma skrajnymi ustawieniami wynosi 615 Hz,a więc niewiele,niewielka więc będzie też zmiana zasięgu i czułości na małe przedmioty,jednakże daje się zaobserwować,że np:zwiększając częstotliwość wykrywacz lepiej"reaguje na małe przedmioty.
Mazow Napisano 23 Czerwiec 2010 Napisano 23 Czerwiec 2010 Kiedyś przypadkowo przestawiłem częstotliwość w prawą stronę i nawet nie przyszło mi na myśl, że tak duże wykopanie monet mogło być spowodowane przestawieniem częstotliwości. A wcześniej chodziłem już w tym miejscu.Co do złota to jeszcze nie miałem przyjemności.Natomiast srebro z zależności od wielkości i grubości daje mi przeważnie jednorodną fazę na poziomie +60 (+/- 10).Tak na +80 i powyżej trafia się aluminium i zardzewiałe żelastwo. Dyskryminację w polu ustawiam różnie. Najlepiej mi się chodzi na -50 i czułości 31( mało zaśmiecone pola). Ustawianie większej czułości często potrafi oszukać.Pozdrawiam,
spartan200 Napisano 24 Czerwiec 2010 Napisano 24 Czerwiec 2010 Do tej pory sądziłem że największą czułość Proxima ma gdy pasek częstotliwość jest ustawiony po środku skali . A wszelkie zmiany mają na celu jedynie redukcję zakłóceń .Myślę że najlepszą wiedzę o tym , jak ta niewielka (615 Hz) w sumie zmiana częstotliwości w Proximie wpływa na czułość na małe czy duże przedmioty ( no i na złoto w szczególności ) będzie miał jej producent . Bywa na tym forum i może też się wypowie w tej dyskusji .
anRO Napisano 24 Czerwiec 2010 Napisano 24 Czerwiec 2010 Co za czasy,ludzie piszą głupoty a inni w to wierzą.
Mazow Napisano 24 Czerwiec 2010 Napisano 24 Czerwiec 2010 Wiara jest terminem wieloznacznym. W mowie potocznej oznacza przekonanie o czymś. Stanowisko, pogląd, w danym momencie (przy obecnym stanie wiedzy naukowej) nie znajdujące jednoznacznego potwierdzenia w rzeczywistości. W religioznawstwie polega przede wszystkim na przyjęciu istnienia czegoś bez żadnego dowodu wiarygodnie potwierdzającego ten fakt. Świadoma decyzja przyjęcia takiej wiary nazywa się aktem wiary. W epistemologii wiara to uznawanie za prawdziwe nieuzasadnionego twierdzenia". Zarówno uzasadnienie jak i jego brak nie implikują prawdziwości lub fałszywości treści wiary (zob. problem uzasadnienia). Występowanie wiary uznaje się za konieczne w początkowej fazie rozwoju nauki (przyjmuje się, że dużej mierze zawdzięcza ona wierze swoje istnienie kiedy to pierwszy raz w dziejach świata ludzie podeszli rozumowo do mitycznej materii, narodziły się filozofia i nauka, które zresztą wówczas stanowiły jedno - tymi pionierami racjonalizmu byli Grecy[1]). Jest też nierozerwalnie związana z religią, a zbyt daleko posunięta prowadzić może do powstania dogmatów.Zaraz ktoś doda, że Proxima to lipa itd. A widział ktoś z Was Boga...Właśnie
Mazow Napisano 25 Czerwiec 2010 Napisano 25 Czerwiec 2010 Witam,A producent się wypowie? Jestem ciekaw, czy zdarzenie było tylko przypadkiem, czy regułą...
muchomor Napisano 30 Czerwiec 2010 Napisano 30 Czerwiec 2010 Producent chyba jest zajęty testami nowego detektora.
nikt Napisano 30 Czerwiec 2010 Napisano 30 Czerwiec 2010 Witam ! PROxima ma zbyt mały zakres regulacji częstotliwości aby mogło to mieć wpływ na detekcję drobnicy ze złota.Regulacja ma na celu tylko i wyłącznie odstrojenie od zakłóceń. Ale ponieważ sonda w PROximie jest sondą rezonansową - najlepiej pracować na częstotliwości 6622 HZ. Im dalej od tej częstotliwości tym czułośc wykrywacza jest gorsza - dla wszelakich celów.
muchomor Napisano 30 Czerwiec 2010 Napisano 30 Czerwiec 2010 A gdzie jest Brzęczyszczykiewicz?,przydała by się i jego opinia.
nikt Napisano 30 Czerwiec 2010 Napisano 30 Czerwiec 2010 Kol. Brzęczyszczykiewicz wdraża do produkcji swój własny wykrywacz. Więc .... równie dobrze można zapraszać do dyskusji o coca-coli kogoś z koncernu pepsi ;-)
muchomor Napisano 30 Czerwiec 2010 Napisano 30 Czerwiec 2010 To chyba na jesieni obrodzi wykrywatorami?,choć na razie jest cisza,taka cisza przed burzą.
spid3r Napisano 1 Lipiec 2010 Autor Napisano 1 Lipiec 2010 Zatem kol. niktzmiana częstotliwości nie ma sensu ?a jest ci coś wiadomo o tym, że znaleziska proxą są żadsze jeśli dotyczy to złota i srebra w porównaniu użytkowania garreta ?pech, przypadek czy po prostu zła obsługa lub działanie wykrywacza ?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.