pawel888 Napisano 20 Czerwiec 2010 Autor Napisano 20 Czerwiec 2010 Witam prosił bym o identyfikacje przedmiotu przedstawionego na fotkach. Wykonany jest z aluminium, w środku wyłożony bakielitem.Interesuje mnie z jakiej większej całości mogło to pochodzić.<pozdro
Rabi79 Napisano 21 Czerwiec 2010 Napisano 21 Czerwiec 2010 posiadam identyczny tylko z 1938 roku był nawet kiedyś na forum w id. znalazłem razem z kostką do słuchawki telefonicznej więc podejrzewam że centralka albo aparat polowy. pozdro!
Hebda Napisano 21 Czerwiec 2010 Napisano 21 Czerwiec 2010 Pawełek,patrząc na misz-masz fantów z różnych epok to może być np element wymontowany przez wojaków Ludowych i używany np do ćwiczeń,mi wyszła podobna tylko że w spalonce z tysiącem łusek od mausera,niedaleko szwabski beben na kabel,ale nie wziąłem bo wielkie to to:)Właśnie tam jade bo Judi mi dzwoni:)wyszło samo czy w smietniku?zdrówi do zobaczenie za parę h w terenie:)
dargen Napisano 21 Czerwiec 2010 Napisano 21 Czerwiec 2010 Mi to wygląda na tzw. tangentę. Rodzaj przycisku zamontowanego na kablu od np. radiostacji. Po naciśnięciu mogłeś nadawać. Podobne były kiedyś naszym wojsku w małych radiostacjach łączności drużyny.
Mechoptyk Napisano 21 Czerwiec 2010 Napisano 21 Czerwiec 2010 Jak dla mnie to jest obudowa od złącza wielopinowego pomiędzy modułami. Na obudowie widać oznaczenie pinu 1 i 10 wiec prawdopodobnie jest to złącze trzy rzędowe po 10 pinów. Brakuje jedynie listwy zapewne ebonitowej w której siedziały piny. mogło wygladać podobnie do złącza typu scart dla przykładu: http://www.arczer.neostrada.pl/k014.htm
Kamiljan Napisano 20 Czerwiec 2010 Napisano 20 Czerwiec 2010 w miejscu rozbicia samolotu znajdziesz to samo - wniosek - pochodzi z samolotu, powinien miec male sygnatury odbioru na krawedzi
pawel888 Napisano 20 Czerwiec 2010 Autor Napisano 20 Czerwiec 2010 Wg. translatora:Verbindungskabel-połączenie Adrig-kabelA więc rzecz pochodzi od radiostacji albo czegoś z łączności. Samolot hm może to jakiś trop, z drugiej strony jednak w odległości około 15 km nie spadł żaden. Poza tym rzecz by się pogięła a przy ewentualnym paleniu stopiła. Przypuszczam że to coś ze sprzętu naziemnego. Jednak proszę o dalsze sugestie. <pozdro
pawel888 Napisano 21 Czerwiec 2010 Autor Napisano 21 Czerwiec 2010 Mechoptyk to będzie coś w ten deseń, dziękuje bardzo.<pozdro
Pytanie
pawel888
<pozdro
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.