Skocz do zawartości
  • 0

Element łącznośći niemieckiej

pawel888

Pytanie

Napisano
Witam prosił bym o identyfikacje przedmiotu przedstawionego na fotkach. Wykonany jest z aluminium, w środku wyłożony bakielitem.Interesuje mnie z jakiej większej całości mogło to pochodzić.
<pozdro

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
posiadam identyczny tylko z 1938 roku był nawet kiedyś na forum w id. znalazłem razem z kostką do słuchawki telefonicznej więc podejrzewam że centralka albo aparat polowy. pozdro!
Napisano
Pawełek,patrząc na misz-masz fantów z różnych epok to może być np element wymontowany przez wojaków Ludowych i używany np do ćwiczeń,mi wyszła podobna tylko że w spalonce z tysiącem łusek od mausera,niedaleko szwabski beben na kabel,ale nie wziąłem bo wielkie to to:)Właśnie tam jade bo Judi mi dzwoni:)
wyszło samo czy w smietniku?
zdrów
i do zobaczenie za parę h w terenie:)
Napisano
Mi to wygląda na tzw. tangentę. Rodzaj przycisku zamontowanego na kablu od np. radiostacji. Po naciśnięciu mogłeś nadawać. Podobne były kiedyś naszym wojsku w małych radiostacjach łączności drużyny.
Napisano
Jak dla mnie to jest obudowa od złącza wielopinowego pomiędzy modułami. Na obudowie widać oznaczenie pinu 1 i 10 wiec prawdopodobnie jest to złącze trzy rzędowe po 10 pinów. Brakuje jedynie listwy zapewne ebonitowej w której siedziały piny. mogło wygladać podobnie do złącza typu scart dla przykładu: http://www.arczer.neostrada.pl/k014.htm
Napisano
Wg. translatora:
Verbindungskabel-połączenie
Adrig-kabel
A więc rzecz pochodzi od radiostacji albo czegoś z łączności. Samolot hm może to jakiś trop, z drugiej strony jednak w odległości około 15 km nie spadł żaden. Poza tym rzecz by się pogięła a przy ewentualnym paleniu stopiła. Przypuszczam że to coś ze sprzętu naziemnego.
Jednak proszę o dalsze sugestie.
<pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie