GzesioB Napisano 19 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2010 Kontynuacja tematu z wątku 12 bunkier - tamten już zbyt długo się otwiera.Temat dotyczy niemieckiego poligonu zlokalizowanego na północ od Radomia.Właściwie części poligonu o nazwie : Heeresgutsbezirk Truppenübungsplatz Mitte Radom zwanej Lager Kruszyna.W związku z licznymi e- mailami które otrzymuję podam dokładne współrzędne geograficzne poszczególnych obiektów.I apeluję po raz kolejny - zasypujcie swe dołki - szanujcie las i pola uprawne.Uszanujcie miejsce w którym tysiącom ludzi różnych narodowości historia napisała tragiczny życiorys. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GzesioB Napisano 19 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2010 51°33'42.70'' N 21°14'12.33''ENajprościej trafić jadąc drogą Głowaczów - Wola Goryńska.Jeżeli miniecie znak koniec obszaru zabudowanego" Brody to z asfaltu skręcić w prawo w polną drogę zaraz za zabudowaniami.Polna droga po lewej stronie rosną wierzby.Po dojściu w lesie do rozwidlenia dróg kierunek na zachód.Schron znajduje się po lewej stronie piaszczystej drogi.Właściwie na skarbie głębokiego piaszczystego wąwozu.Schron wysadzony po wojnie.W latach 70 - tych był widoczny z dużej odległości - jest na wzgórzu.Aktualnie drzewa go przerosły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GzesioB Napisano 19 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2010 51°33'57.70''N 21°13'35.51'' E .Pozycja przybliżona.Trafić nie jest prosto.Kontynuujemy wędrówkę piaszczystym wąwozem.Bunkier jest po lewej stronie drogi ale znacznie głębiej w lesie niż pierwszy.Trudno go dostrzec z drogi.Jeżeli po lewej stronie drogi jest przesieka to poszliśmy za daleko.Uwaga - przesieki (obszary z wyciętym lasem porośnięte krzakami i małymi drzewami są dwie.Po minięciu drugiej trzeba się wrócić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GzesioB Napisano 23 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 23 Czerwiec 2010 Kontynuować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudszy Napisano 25 Czerwiec 2010 Share Napisano 25 Czerwiec 2010 no tak te znam akurat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adankoo Napisano 25 Czerwiec 2010 Share Napisano 25 Czerwiec 2010 Kontynuuj, ja jestem ciekawy bo mieszkam w pobliżu i chętnie bym tamte okolice zwiedził Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GzesioB Napisano 27 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2010 51°33'36.36 N 21°13'54.77" E - jedyny schron z wejściem od wschodu.Trafić tam można idąc na południe od schronu nr 1 (wysadzonego)ścieżką.Znajduje się na niewielkiej polanie.Podążając ścieżką dalej na południe dotrzemy bo betonowej kotwy na pozycji : 51°33'37.13 N 21°13'58.45" E Idąc dalej na południe po przejściu przez gruntową drogę na wprost i po prawej rozciąga się pole kiepsko porośnięte trawą.Idąc dalej dotrzemy do głównego schronu na pozycji:51°33'32.67″ N 21°13'42.15″ E Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2213 Napisano 23 Październik 2010 Share Napisano 23 Październik 2010 pamietam , że jak się szło chyba na północ to była mała polana droga , młodnik i tam taki bunkier .P.S. Kawałek idzie się przez teren bagnisty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GzesioB Napisano 24 Październik 2010 Autor Share Napisano 24 Październik 2010 Teren bagnisty to się robi tam coraz częściej.Byłoby inaczej gdyby właściwie dbano o system melioracyjny tego terenu zaprojektowany przez Niemców.Wykonany rękami robotników przymusowych.Kosztem wielu ludzkich istnień.System melioracyjny obejmował cały teren poligonu - nie tylko okolice Kruszyny.Na jednym z mostków jest słabo widoczny napis po rosyjsku Pomścijcie nas"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2213 Napisano 25 Październik 2010 Share Napisano 25 Październik 2010 możesz podać namiary na ten mostek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2213 Napisano 10 Listopad 2010 Share Napisano 10 Listopad 2010 widze ,że odpowiedzi się chyba nie doczekam... szkoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 13 Listopad 2010 Share Napisano 13 Listopad 2010 Ciekawy temat Grzesiu, Może skrzykniemy się z naszymi chłopakami z naszej okolicy i zrobimy jakiś wypad coś na zasadzie rajdu po tych umocnieniach? Połączymy to z manewrami grh i dodatkowo słuchając informacji nt. od ciebieco to może byc arcyciekawie, co ty na to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GzesioB Napisano 13 Listopad 2010 Autor Share Napisano 13 Listopad 2010 Daj namiary,daj mapkę.A potem chodzę i podziwiam syf jaki tam po sobie zostawiacie.Ja też jeżdżę po giełdach kolekcjonerów i udało mi się podsłuchać arcyciekawą rozmowę handlarzy.Jak to na forum odkrywcy namierzono jelenia co podał dobrą miejscówkę.Ci nieliczni,którzy podjęli ze mną współpracę zyskali więcej niż oni.I to zgodnie z prawem.Liczyłem na uczciwość.Po prostu udział w wyprawach lub chociaż dokumentację fotograficzną ewentualnych znalezisk.I poza nielicznymi wyjątkami przeliczyłem się.Zamieszczałem zdjęcia wykonane przeze mnie.Strzępki informacji z prośbą o rozwinięcie tematu.Zdjęcia potem pojawiły się na przykład na Regiopedii.Może by tak autora zdjęć zapytać o zgodę ? Ale po co ? Dodatkowo zostały błędnie opisane.Ale jaki hardcorowy teren opisałem.Idealny do zabaw w paintballa czy rajdów samochodowych.Co z tego że po ludzkich kościach.Mam dość - koniec wątku z mojej strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 13 Listopad 2010 Share Napisano 13 Listopad 2010 Masz rację Grzesiu. koniec tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2213 Napisano 13 Listopad 2010 Share Napisano 13 Listopad 2010 Mogę zagwarantować ,że póki co to narazie nic tam nie kopałem ponieważ z moim sprzętem kicha narazie posiadam W4P i md3006(nic nim nie znalazłem) a W4P tam owszem szukałem i jeden jedyny dołek wykopałem i go po sobie zasypałem . Wiem ,że to ważne aby po sobie zostawiać zasypane dołki a mianowicie sam kiedyś skręciłęm sobie kostkę w takowym.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pikus45 Napisano 14 Listopad 2010 Share Napisano 14 Listopad 2010 Pawel2213- Co to za tłumaczenie,czy kolega GrzesioB ma wyłączność na ten teren -NIE !!!! Już kilka razy prosiłem o namiary i wspaniałą" mapkę którą miał stworzyć ,ale nie kolega traktuje wszystkich jak wandali.Na pewno wszyscy tam przyjadą i wykopią wszystko co pozostało.To wielki błąd,są tacy w tym gronie co szanują historie i to dlatego dzięki nim można oglądać tyle wspaniałych obiektów zrekonstruowanych które na pewno i kolega GrzesioB oglądał i podziwiał.Może nam chodzi o to samo,może jakiś zryw pozwoli ocalić te obiekty a możne i odnowic.Wtedy wszyscy którzy by przyjechali mogliby zazdrościć takiej organizacji i tego co zostało zrobione.No chyba że nasz kolega który niema do nikogo zaufania niedopusci nikogo do obiektów .Wiec pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań na własna rękę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GzesioB Napisano 7 Czerwiec 2015 Autor Share Napisano 7 Czerwiec 2015 A może po prostu mam dość cwaniaczków ?Daj mapę , daj miejscówę i spadaj :-)Kilka lat temu w piękną słoneczną niedzielę :- pojechałem rowerem na wycieczkę ,- w lesie tłok i krajobraz księżycowy ,- coś sobie w oddali wybuchło ,- tupot nóg i odgłosy pośpiesznie odjeżdżających samochodów .Byłem jedynym który pojechał w kierunku eksplozji .Resztę historii niektórzy znają .Wiek XIX nazwano wiekiem pary i elektryczności.Wiek XX - elektroniki i komputerów .Wiek XXI - chamstwa i znieczulicy ?Ktoś dawno temu na tym forum określił bardzo dosadnie większość posiadaczy piszczałek . I miał rację :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.