rafal_etz Napisano 19 Czerwiec 2010 Autor Napisano 19 Czerwiec 2010 witam znalazłem taką klamrę nad rzeką wraz z łuskami od mosina. Czy w ogóle jest możliwość rozpoznania tej klamerki?
michal123456789 Napisano 19 Czerwiec 2010 Napisano 19 Czerwiec 2010 Kolega niżej wszystko wyjaśnił i mi, to dość częste znalezisko na polach bitew z I wojny. Wiedziałem ze to carska klamra ale nie znałem szczrgółów-znajomy mówił że ponoć zastępcza.
8total4 Napisano 19 Czerwiec 2010 Napisano 19 Czerwiec 2010 update (pomylilem datę wczesniej):Rosyjska klamra piechoty wzór z lat 1857-1904, używana często także w I W.Ś.były różne - ze stali, ze stali mosiądzowanej, czasem z orłem, ale głównie bez.orła najprawdopodobniej dotłaczano na nich po 1904r.pozdro.
8total4 Napisano 19 Czerwiec 2010 Napisano 19 Czerwiec 2010 ale to o ten sam typ chodzi huku, tylko w kilku wersjach :)<beer>
huk 100 Napisano 19 Czerwiec 2010 Napisano 19 Czerwiec 2010 achaaa - człowiek już nie nadąż na starość :)-pozdro :)
huk 100 Napisano 19 Czerwiec 2010 Napisano 19 Czerwiec 2010 yły różne - ze stali, ze stali mosiądzowanej, czasem z orłem, ale głównie bez.orła najprawdopodobniej dotłaczano na nich po 1904r." ??? :):)jeżeli ma wymiary 4.4x4,9 a najprawdopodobniej to ta ,to jest klamra produkowana od 1848 roku.źródła podają że produkowana do 1907 roku jak określam je je jako wz.48 są jeszcze dwa rodzaje tych żelaznych klamer produkowanych od 1855 roku i ja określam je jako wz.55 różnią się rozmiarami - ciekawostka k.żelazne z wymiarami 5x6.1 nosili nawet ober- oficerowie -nie chcę was zanudzać bo to nie wszystko :):)dodam tylko że były produkowane do końca I wojny ze względu na oszczędności i koszty produkcji
huk 100 Napisano 19 Czerwiec 2010 Napisano 19 Czerwiec 2010 http://myvimu.com/exhibit/6707-klamra-carska-stalowa-klamry-c tu masz moje - ciężko bardzo znaleźć klamrę stalową w dobrym stanie -pozdro
huk 100 Napisano 19 Czerwiec 2010 Napisano 19 Czerwiec 2010 jeju ale dzisiaj piszę na raty - piszesz że kolega powiedział iż zastępcza , tak ją wszyscy popularnie nazywają ale to była normalna klamra no chyba że można użyć tego stwierdzenia po 1914 roku :)
8total4 Napisano 19 Czerwiec 2010 Napisano 19 Czerwiec 2010 huku, a w.g. Ciebie kiedy orzeł pojawił się na klamrach piechoty ? :)Reforma była w 1904, przed - raczej nie było mowy o orle, bo tego nosiła wyłącznie gwardia.Poza tym ukaz mundurowy mówił o tym iż gwardia ma nosić emblematy z metalu białego/srebrnego, a piechota z żółtego.Stąd w.g. mnie - pokrywanie mosiądzem tego typu klamer.Poza tym na nałożonej warstwie mosiądzu można było dobić orła, lub nałożyć cienką mosiężną blaszkę z wytłoczonym na niej orłem, na klamrę.ps. reforma która wprowadzała gładkie guziki i klamry dla piechoty, była raczej w 1857r, ale sądze że z dokładną datą i sami Rosjanie mogą mieć problem.klamry tego typu były znaszane w 1WŚ, wiadomo że były tańsze od mosiężnych, nie mniej jednak sądzę też iż po prostu podczas mobilizacji, nie dla wszystkich mosiężnych starczyło i rozdano z magazynów te.Wiadomo iż pełniły rolę zastępczych, ale nigdy oficjalnie nimi nie były.Źródła mówią różne rzeczy, a przeglądając zdjęcia z epoki, dużo więcej widzi się klamer mosiężnych z orłem niż takich.Nie były wcale pewnie jakoś mocno powszechne przed samą IWŚ (i pewnie wycofano je jako klamry starego wzoru), póki kraju nie dopadło wojenne zapotrzebowanie na jak najtańszy materiał do produkcji wyposażenia.pozdrawiam.
rafal_etz Napisano 19 Czerwiec 2010 Autor Napisano 19 Czerwiec 2010 dzięki panowie za identyfikacje. Klamerka wyskoczyła w miejscu gdzie nic się nie działo nawet wykrywacza nie trzeba było bo leżała sobie na brzegu rzeki. Pozdrawiam
huk 100 Napisano 19 Czerwiec 2010 Napisano 19 Czerwiec 2010 8total4 witam - chciałem tylko przypomnieć koledze iż dyskusja toczy się na temat klamer carskich stalowych - więc ten wpis mi nie pasuje \"były różne - ze stali, ze stali mosiądzowanej, czasem z orłem, ale głównie bez.orła najprawdopodobniej dotłaczano na nich po 1904r.\"
Pytanie
rafal_etz
witam znalazłem taką klamrę nad rzeką wraz z łuskami od mosina. Czy w ogóle jest możliwość rozpoznania tej klamerki?
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.