jacho Napisano 16 Czerwiec 2010 Autor Napisano 16 Czerwiec 2010 Fisher dopiero do mnie jedzie ale zauważyłem jedną rzecz która mnie zastanawia. Dlaczego nie ustawia się wykrywaczy na max. czułość? Czy zmniejszenie czułości nie oznacza przeoczania" mniejszych fantów (chodzi mi o met. kolorowe a nie o militaria)?Pozdrawiam
ERWIN Napisano 17 Czerwiec 2010 Napisano 17 Czerwiec 2010 Można ustawić czułość na max, tylko nie zawsze wykrywacz będzie pracował stabilnie, zależy to od konkretnych warunków na miejscu poszukiwań.
EnemyofGod Napisano 22 Czerwiec 2010 Napisano 22 Czerwiec 2010 Żeby nie mnożyć wątków spytam tutaj. Jak macie ustawioną czułość w Mainlabie Expl. Chodzi mi o to, czy da się chodzić z czułością na max., czy raczej trzeba ją zmniejszać i o ile. Nie chodzi mi o poszukiwania w jakiś ekstremalnych warunach, raczej zwykłe pole.
samgnus Napisano 23 Czerwiec 2010 Napisano 23 Czerwiec 2010 Witam! Oczywiście każdy ma własne doświadczenia,przemyślenia no i oczywiście odczucia...ale wg.mnie jednym z podstawowych i najbardziej miarodajnych kryteriów oceny klasy sprzętu jest właśnie jego zdolność do stabilnej pracy na maksymalnej czułości.Jeśli chodzi o ostatnie pytanie... z moich doświadczeń wynika,że spokojnie można,a nawet należy chodzić na max.czułości z wykrywkami X-70-705,Ex,E-trac.Sprzęt praktycznie w każdym terenie sobie z tym radzi ,a wiele tonów jest trudne tylko wtedy....gdy ktoś ich nigdy nie słyszał :)))Pozdrawiam!
samgnus Napisano 24 Czerwiec 2010 Napisano 24 Czerwiec 2010 Do Kol.Jacho....odpowiadając na zadane pytanie...tak,zmniejszenie czułości oznacza mniejszą czułość (a w tym oczywiście na mniejsze przedmioty).
jacho Napisano 28 Czerwiec 2010 Autor Napisano 28 Czerwiec 2010 Sprzęt dojechał (Fisher F2). Mi wystarczy (mam nadzieję).Narazie jedno wyjście na pół godzinki. Trochę drutów, 12 groszy, 1 mała łuska bez oznaczeń, jakieś dziwne, nierdzewne cuś z motylkiem do odkręcania i przedwczesne zakończenie zabawy z powodu bliskiego (5-7m) spotkania z dzikami.Spitalałem z lasu ile sił w nogach i jakoś nie miałem ochoty tam wracać.Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
soundgate Napisano 28 Czerwiec 2010 Napisano 28 Czerwiec 2010 co do fisha f2 to max 2 kreski bo jak ustawisz 3 to bedzie tak popiskiwał a nie dawal stabilny sygnał...
konrad_es Napisano 29 Czerwiec 2010 Napisano 29 Czerwiec 2010 W F2 wystarczy zostawić taka czułość jaka jest przy włączeniu piszczałki. Na bardzo zasyfionym terenie można ewentualnie zjechać jeszcze 1 kreskę. Nie będzie się wzbudzał, ani nie będzie łapał zardzewiałego złomu przy wyciętym IRON.Pozdrawiam,konrad_es
KaRaDo Napisano 30 Czerwiec 2010 Napisano 30 Czerwiec 2010 Witam,Co do tego wzbudzania się przy max czułości to w moim nic takiego nie zauważyłem. Jedynie zdarza mu się na max i tej o kreskę niżej wzbudzać w okolicy linii wysokiego napięcia lub przy przeciążonych liniach średniego napięcia. Konrad to ta linia SN powodowała wzbudzanie się, o którym ostatnio rozmawialiśmy. Jacho jeśli chodzi o zardzewiałe żelastwo to po prostu ignoruj niestabilne sygnały np. jak wskazania skaczą 08, 35, 67 itp. Jak pokazuje np. 35-42 w tym przedziale to oznacza pewny fant kolorowy. Pozdrawiam
emes Napisano 30 Czerwiec 2010 Napisano 30 Czerwiec 2010 Możesz kolego spokojnie ustawić czulość na maxa i kopać tylko powtarzalne,w miarę stabilne sygnały...pozdr
soundgate Napisano 30 Czerwiec 2010 Napisano 30 Czerwiec 2010 Jak ktoś lubi słuchać pisków co chwilę to ok niech ustawia na max albo na fabrycznej...Tak jak w moim przypadku ustawie na 2 kreski kosztem głębokości ale to juz kwestia indywidualna.Zdrów
emes Napisano 30 Czerwiec 2010 Napisano 30 Czerwiec 2010 Chodziłem z fisherkiem na czułości max i nigdy nic mi nie piszczało...
KaRaDo Napisano 1 Lipiec 2010 Napisano 1 Lipiec 2010 Dokładnie, kolega ma rację. Nie chcę zło wróżyć, ale może z twoim egzemplarzem coś nie tak. Sprawdź wtyczkę, może piachu trochę się nasypało. Możliwe, że gdzieś niedaleko przebiegają linie WN. Mogą być kablowe(pod ziemią). Co do tych dwóch kresek czułości, to sporo tracisz to jest bodajże 45 lub 50% czułości wykrywki :/Pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.