Skocz do zawartości
  • 0

części zapalników?

Cronos

Pytanie

Napisano

Witam, znalezione w miejscu palenia i wysadzania amunicji. W okolicy dużo odłamków. Pokryte były smolistym, spalonym materiałem wybuchowym. Podejrzewam że to części zapalników, jeśli tak to jakiego typu?

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Każdy odkrywca w zwykłym kawałku złomu czy jakimś śmieciowym drobiazgu doszukuje się w swojej wyobraźni skarbu w takich złomkach... mając głęboką nadzieje że znalezione przez siebie skarby" rzeczywiście są częściami Bursztynowej Komnaty lub chociażby kawałka niemieckiej pantery lub tygrysa... może rzeczywiście są to części jakiejś broni, amo jakiegoś ale logicznie rozumując jeżeli były by to części zapalników, jak mniemasz, miały by chociaż ślady po jakichś gwintach czy chociażby inne ślady... A sam fakt, że zostały znalezione w miejscu palenia i wysadzania" amunicji, pozostałości po walkach i wojnie, i że były oblepione jakąś bliżej nie określoną substancją smolistą wręcz wskazuje, że są to nity z np. skrzynek amunicyjnych, jakichś może większych pojemników które służyły do transportu na miejsce unieszkodliwiania urwiłapek, niewybuchów i innego niebezpiecznego żelastwa które lepiej było nie dotykać i lepiej było zostawić je w w/w pojemniku i unieszkodliwić ogniem... A że tylko te parę sztuk takich nitów znalazłeś... no cóż... może rozrzuciło kawałki tych pojemników" czy skrzynek po okolicy po tym jak to wszystko pierdyknęło ;-)

Jednak i ja przecież mogę się mylić... ;-)

pozdro
Szczurek
Napisano
Hehe, gdyby tak każdy myślał to dział identyfikacja" nie miał by po co działać. Może i są to nity, nie znam się i dlatego dałem na ID.
Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie