Skocz do zawartości
  • 0

Obrączka sześciokątna

tadziu6

Pytanie

Napisano
Jak w temacie, obrączka sześciokątna, miedziana, złocona. Wysokość - 14,5mm Szerokość - 22mm. Napis prawdopodobnie Gotyk, do odczytania przez fachowców. Proszę o opinie.

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Odświeżam.
Nie daje mi ta obrączka spokoju. Może po wakacjach ktoś doszedł nowy na to forum,może coś gdzieś ktoś widział taką obrączkę lub wszechwiedzący się znajdzie i podpowie do czego ta ozdóbka służyła. Pozdrawiam.
Napisano
Jak w temacie, obrączka sześciokątna, miedziana, złocona. Wysokość - 14,5mm Szerokość - 22mm. Napis prawdopodobnie Gotyk, do odczytania przez fachowców. Proszę o opinie.
Napisano
jak to jest wykonane? ręcznie?
wytłok, odlew ?

złocenie na mosiądzu/miedzi ??

na 99.9% nie jest to czysty" Gotyk, prędzej Szwabacha albo Fraktura.

postaraj się o fotkę każdej litery, i o zdjęcia przedmiotu tak aby dało się mniej-więcej spojrzeć jak to wszystko jest wykonane.

Datować po samym piśmie i różyczce nie da rady, zbyt szeroki zakres.

Bardzo stare nie jest, ale nie chcę precyzować póki nie widzę faktury i szczegółów.

pozdrawiam.
Napisano
Nie upieram się, ale te pierścienie do serwetek wcale nie muszą być duże...
http://www.1002.pl/BERGHOFF_GEMINIS_PIERSCIEN_DO_SERWETEK_6_CZ_p2058.html
Napisano
Na pewno jest to wykonanie ręczne.Blacha miedziana,wlot i wylot obrobiony spłaszczonym drutem miedzianym, karbowany ,lutowany mosiądzem.Blaszki złote walcowane do blaszki miedzianej na gorąco.Daje link do lepiej czytelnych zdjęć.Pozdrawiam.
Napisano
Odświeżam.Zmobilizowałem się i umyłem tą obrączkę.Okazuje się,że napis to imię MARIA.Moje przypuszczenie,że służyła do wiązania chusty na szyi.Moje pytanie, czy mogło to służyć do czegoś innego lub jakieś inne sugestie na temat w/w.Pozdrawiam.
Napisano
Czołg,Total,Marek,Szczurek dziękuję za zainteresowanie i wniesienie co nie co na temat tej obrączki.Koledzy z podwórka podpowiadają,że może to być ozdoba do włosów.W sumie pozostanie to dla mnie zagadką do czego to miało służyć.Pozdrawiam serdecznie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie