Brat Pit Napisano 6 Czerwiec 2010 Autor Napisano 6 Czerwiec 2010 Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu napisów na nieśmiertelniku:5 K. 728.R. J. R. 3UFFZ.Hugo WEBERInteresuje mnie jednostka i miejsce jej stacjonowania i walk na terenie Polski.Z góry dziękuję.
Brat Pit Napisano 6 Czerwiec 2010 Autor Napisano 6 Czerwiec 2010 Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu napisów na nieśmiertelniku:5 K. 728.R. J. R. 3UFFZ.Hugo WEBERInteresuje mnie jednostka i miejsce jej stacjonowania i walk na terenie Polski.Z góry dziękuję.
HU13ERT Napisano 6 Czerwiec 2010 Napisano 6 Czerwiec 2010 5 K.- 5 Kompania 728.- numer osobisty żołnierzaR. J. R. 3- Reserve Infanterie Regiment 3 (3 Rezerwowy Pułk Piechoty)UFFZ.- Unteroffizier (podoficer)Hugo WEBER- Imię NazwiskoPułk wchodził w skład 3 Rezerwowej Dywizji Piechoty (I Korpus rezerwowy- 8 Armia) a ta walczyła m.in.:Gąbin, Tannenberg, Nidzica, Janowo, Gołdap, Włocławek, Gostynin, Łódź, Łowicz, Przasnysz, itd... Mam nadzieję, że opisałem to szczegółowo ;)Pozdrawiam.Hubert
HU13ERT Napisano 8 Czerwiec 2010 Napisano 8 Czerwiec 2010 Widziałem tą blaszkę na Forum Warm.-Maz. ale nie do końca zgadzam się z tamtą identyfikacją. To C (G) 5 nie wygląda mi na oznaczenie kompanii. Mam podejrzenie, że prędzej chodzi o 5 Pułk Grenadierów ale takie bicie to zgaduj zgadula.E B Ersatz Batallion - Zapasowy Batalion1 K Pierwsza Kompania172 numer żołnierzaNabite na wydrapanym żetonie. Napisz na priv kierunek od tego Przasnysza to może Ci w mapach popatrzę czy walczył tam 5 Grenadierów.Pozdrawiam.H.
Brat Pit Napisano 7 Czerwiec 2010 Autor Napisano 7 Czerwiec 2010 Bardzo dziękuję.Jest on bity dwoma sposobami - numeratorami i punktakiem. Czy jest jakiś schemat co ma być na nieśmiertelniku?pozdrawiam
Pytanie
Brat Pit
Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu napisów na nieśmiertelniku:
5 K. 728.
R. J. R. 3
UFFZ.
Hugo WEBER
Interesuje mnie jednostka i miejsce jej stacjonowania i walk na terenie Polski.
Z góry dziękuję.
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.