Skocz do zawartości
  • 0

Wkrętka od moździerza 120 mm

zabi

Pytanie

Napisano
Witam!

Dostałem ruska 120 mm OF-843A, porównywałem ze zdjęciami i nie pasuje mi za bardzo wkrętka, wydaje mi się że jest za wysoka, ruskie były niższe i bardziej jakby spłaszczone, poza tym ma dziwne bicia na spodzie typowe dla niemieckich fantów (trzyliterowy kod producenta i coś co wygląda jak wafka, tylko nie widać wrony ale jest WaAF?5, przy F znak zapytania bo nie mogę rozczytać)na korpusie także jest niedobita sygnatura która wygląda jak 3 0 i odwrócona 3. Wszystko można zobaczyć na fotkach. Proszę o identyfikacje co to może być, niemiecka wersja granatu ruskiego?

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A no właśnie, czyli jednak nie rusek. Czytałem że Niemcy skopiowali rosyjski moździerz 120 mm i produkowali swoją amunicję a także używali zdobycznej rosyjskiej, dzięki za pomoc, a może ktoś coś powie jeszcze o sygnaturach? Co oznacza zwłaszcza to 73 obok kodów producentów?

Pozdrawiam
Napisano
A tak w ogóle dla formalności to to jest pusta skorupa, lotka też bez żadnych materiałów niebezpiecznych, to tak żeby nie było potem. Powiecie coś koledzy o tych sygnaturach na korpusie?
Napisano
No właśnie jest i to mnie zmyliło bo byłem przekonany że jest to ruski granat, za pare godzin wstawie fotki całości.

Pozdrawiam
Napisano
Witam!

Dostałem ruska 120 mm OF-843A, porównywałem ze zdjęciami i nie pasuje mi za bardzo wkrętka, wydaje mi się że jest za wysoka, ruskie były niższe i bardziej jakby spłaszczone, poza tym ma dziwne bicia na spodzie typowe dla niemieckich fantów (trzyliterowy kod producenta i coś co wygląda jak wafka, tylko nie widać wrony ale jest WaAF?5, przy F znak zapytania bo nie mogę rozczytać)na korpusie także jest niedobita sygnatura która wygląda jak 3 0 i odwrócona 3. Wszystko można zobaczyć na fotkach. Proszę o identyfikacje co to może być, niemiecka wersja granatu ruskiego?
Napisano
Wieczorem postaram się wstawić fotke lotki oraz samego korpusu granatu, znajomy od kogo to dostałem mówi że to wszystko od kompletu, chociaż na moich oczach składał go i może pomyliły mu się części, ale tak to wszystko pasuje.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie