Sailer Napisano 3 Czerwiec 2010 Autor Napisano 3 Czerwiec 2010 Wyszukiwarka poszła w ruch, ale nie wiele się dowiedziałem chyba, że słabo szukałem :] Jak zabezpieczać odznaczenia przed utlenianiem itp. Czy natłuszczanie jakoś w miarę zakonserwuje odznaczenia wykonane z cynku, miedzi itp. Można na przykład potraktować je kremem nivea, bo takie zabiegi też widziałem u znajomych. Proszę o wszelkie sugestie w temacie.PozdrO
sławek1989 Napisano 3 Czerwiec 2010 Napisano 3 Czerwiec 2010 a jak wyglada przedmiot natłuszczony , ktory lezy rok na półce?
Sailer Napisano 3 Czerwiec 2010 Autor Napisano 3 Czerwiec 2010 No może Ty mi powiesz jak takowy wygląda, bo nie bawiłem się w natłuszczanie :] Zadałem pytanie, bo szukam dobrego i prostego sposobu na konserwację.PZDR
sławek1989 Napisano 3 Czerwiec 2010 Napisano 3 Czerwiec 2010 oblepia sie kurzam i kazdym syfem ktory unosi sie w powietrzu . dlatego natłuszczanie to krotkotrwała metoda. sa substancje w ktore mogł bys sie ale pewnie i tak nie bedziesz na nie chetny:) wiec po co pisac ?
Sailer Napisano 3 Czerwiec 2010 Autor Napisano 3 Czerwiec 2010 Hmmm...dlaczego z góry zakładasz, ze nie był bym chętny się zaopatrzyć w jakieś specyfiki? Skoro pytam to poszukuje jakiegoś środka :]
sławek1989 Napisano 3 Czerwiec 2010 Napisano 3 Czerwiec 2010 w temacie niżej posiadacz monety zapytał jak wyczyścic monete. wiekszosc osob słusznie napisała jak tego nie robic. ale własciciel i tak wybrał złą metode,. czasami nie chce sie doradzac bo i tak ktos z tej rady nie skorzysta. na miedzi i jej stopy BENZOTRIAZOL. substancja wytwarza trudno rozpuszczalną warstewke na metalu , coś jak grynszpan szlachetny ktory jest warstwą pasywną i stanowi on zabezpieczenie przed dalsza korozją. aby uzyskac jeszcze trwalsze zabezpieczenie stosuje sie na tą warstwe benzotriazolu powłokę lakiernicza Paraloid b44. na czysty cynk to mozesz sam paraloid zastosowac , ale pewnie i tak olej wybierzesz bądz jakis inny tłusz
RADNORI Napisano 5 Czerwiec 2010 Napisano 5 Czerwiec 2010 Ja osobiście używam wosku robię go sam, ale możesz kupić gotowy firmy STARWAX. Dostaniesz w Castoramie lub Praktikerze. Delikatnie nie za grubo nakładasz pędzelkiem, a jak terpentyna zawarta w wosku odparuję możesz wtedy czystym pędzelkiem wypolerować. Jesli kurz osiądzie to zawsze przetrzesz suchym pędzelkiem i po ptokach z kurzem.Ja problemu z kurzem czy innymi farfoclami nie mam kłopotu, gdyż oprawiam w ramki pod szkłem. Pozdr:)
Sailer Napisano 15 Lipiec 2010 Autor Napisano 15 Lipiec 2010 Ta woskiem leciałem za gluta po drobnicy, ale to był zwykły świeczkowy wosk. Zdaje egzamin, tylko ciężko się go nakłada :] Rozumiem, że wosk o którym piszesz jest w stanie ciekłym??? Czy trzeba go podgrzać??? Możesz zdradzić techniki wykonania własnego wosku? Chociaż na @ :]-PozdrO-
RADNORI Napisano 31 Lipiec 2010 Napisano 31 Lipiec 2010 Raczej to była sama parafina bo z wosku są zbyt drogie świeczki i mało już popularne. Idziesz do sklepu pszczelarskiego lub jeśli masz w okolicy pszczelarzy to kupisz całe płaty naturalnego wosku. Rozgrzewasz by się roztopił i stopniowo dodajesz terpentyny, po trochu bo zrobisz tłustą zupę z tego. Zostawiasz do ostygnięcia i widzisz jaka jest konsystencja jeśli zbyt gęsta znowu rozgrzewasz i troszku terpentyny. Możesz trochę też dodać parafiny chociaż lepiej nie bo teraz różne szajstwo stosują w tych świeczkach. Jak już masz odpowiednią pastę to cienko nakładasz na fanta i po dłuższej chwili szczotkujesz np miękką szczotką do butów. Powodzenia:)
Sailer Napisano 5 Sierpień 2010 Autor Napisano 5 Sierpień 2010 Teraz z innej beczki, chcąc zakonserwować przedmioty z metali kolorowych przed dostawaniem się wilgoci, czy do tego celu można użyć wazeliny technicznej bez kwasowej? Teoretycznie powinna się dobrze nadawać do tego typu działań...hmm...?
adrian950 Napisano 5 Sierpień 2010 Napisano 5 Sierpień 2010 moze sproboj do oliwy z oliwek ale z 3 miesiace okolo :) i dopiero efekt widac
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.