Sailer Napisano 3 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 3 Czerwiec 2010 Wyszukiwarka poszła w ruch, ale nie wiele się dowiedziałem chyba, że słabo szukałem :] Jak zabezpieczać odznaczenia przed utlenianiem itp. Czy natłuszczanie jakoś w miarę zakonserwuje odznaczenia wykonane z cynku, miedzi itp. Można na przykład potraktować je kremem nivea, bo takie zabiegi też widziałem u znajomych. Proszę o wszelkie sugestie w temacie.PozdrO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 3 Czerwiec 2010 Share Napisano 3 Czerwiec 2010 a jak wyglada przedmiot natłuszczony , ktory lezy rok na półce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mecenas12 Napisano 3 Czerwiec 2010 Share Napisano 3 Czerwiec 2010 jeśli już to proponuje olej wazelinowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sailer Napisano 3 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 3 Czerwiec 2010 No może Ty mi powiesz jak takowy wygląda, bo nie bawiłem się w natłuszczanie :] Zadałem pytanie, bo szukam dobrego i prostego sposobu na konserwację.PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 3 Czerwiec 2010 Share Napisano 3 Czerwiec 2010 oblepia sie kurzam i kazdym syfem ktory unosi sie w powietrzu . dlatego natłuszczanie to krotkotrwała metoda. sa substancje w ktore mogł bys sie ale pewnie i tak nie bedziesz na nie chetny:) wiec po co pisac ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 3 Czerwiec 2010 Share Napisano 3 Czerwiec 2010 w ktore mogł bys sie zaopatrzyc " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sailer Napisano 3 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 3 Czerwiec 2010 Hmmm...dlaczego z góry zakładasz, ze nie był bym chętny się zaopatrzyć w jakieś specyfiki? Skoro pytam to poszukuje jakiegoś środka :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 3 Czerwiec 2010 Share Napisano 3 Czerwiec 2010 w temacie niżej posiadacz monety zapytał jak wyczyścic monete. wiekszosc osob słusznie napisała jak tego nie robic. ale własciciel i tak wybrał złą metode,. czasami nie chce sie doradzac bo i tak ktos z tej rady nie skorzysta. na miedzi i jej stopy BENZOTRIAZOL. substancja wytwarza trudno rozpuszczalną warstewke na metalu , coś jak grynszpan szlachetny ktory jest warstwą pasywną i stanowi on zabezpieczenie przed dalsza korozją. aby uzyskac jeszcze trwalsze zabezpieczenie stosuje sie na tą warstwe benzotriazolu powłokę lakiernicza Paraloid b44. na czysty cynk to mozesz sam paraloid zastosowac , ale pewnie i tak olej wybierzesz bądz jakis inny tłusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sailer Napisano 4 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2010 Heh luz... Więcej optymizmu :]]]Yo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RADNORI Napisano 5 Czerwiec 2010 Share Napisano 5 Czerwiec 2010 Ja osobiście używam wosku robię go sam, ale możesz kupić gotowy firmy STARWAX. Dostaniesz w Castoramie lub Praktikerze. Delikatnie nie za grubo nakładasz pędzelkiem, a jak terpentyna zawarta w wosku odparuję możesz wtedy czystym pędzelkiem wypolerować. Jesli kurz osiądzie to zawsze przetrzesz suchym pędzelkiem i po ptokach z kurzem.Ja problemu z kurzem czy innymi farfoclami nie mam kłopotu, gdyż oprawiam w ramki pod szkłem. Pozdr:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RADNORI Napisano 5 Czerwiec 2010 Share Napisano 5 Czerwiec 2010 A zapomniałem dodać aby bezbarwny był. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sailer Napisano 15 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 15 Lipiec 2010 Ta woskiem leciałem za gluta po drobnicy, ale to był zwykły świeczkowy wosk. Zdaje egzamin, tylko ciężko się go nakłada :] Rozumiem, że wosk o którym piszesz jest w stanie ciekłym??? Czy trzeba go podgrzać??? Możesz zdradzić techniki wykonania własnego wosku? Chociaż na @ :]-PozdrO- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RADNORI Napisano 31 Lipiec 2010 Share Napisano 31 Lipiec 2010 Raczej to była sama parafina bo z wosku są zbyt drogie świeczki i mało już popularne. Idziesz do sklepu pszczelarskiego lub jeśli masz w okolicy pszczelarzy to kupisz całe płaty naturalnego wosku. Rozgrzewasz by się roztopił i stopniowo dodajesz terpentyny, po trochu bo zrobisz tłustą zupę z tego. Zostawiasz do ostygnięcia i widzisz jaka jest konsystencja jeśli zbyt gęsta znowu rozgrzewasz i troszku terpentyny. Możesz trochę też dodać parafiny chociaż lepiej nie bo teraz różne szajstwo stosują w tych świeczkach. Jak już masz odpowiednią pastę to cienko nakładasz na fanta i po dłuższej chwili szczotkujesz np miękką szczotką do butów. Powodzenia:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sailer Napisano 5 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 5 Sierpień 2010 Teraz z innej beczki, chcąc zakonserwować przedmioty z metali kolorowych przed dostawaniem się wilgoci, czy do tego celu można użyć wazeliny technicznej bez kwasowej? Teoretycznie powinna się dobrze nadawać do tego typu działań...hmm...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 5 Sierpień 2010 Share Napisano 5 Sierpień 2010 moze sproboj do oliwy z oliwek ale z 3 miesiace okolo :) i dopiero efekt widac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.