danieloff Napisano 30 Maj 2010 Autor Napisano 30 Maj 2010 Od jakiego tasaka lub bagnetu jest okucie pochwy widoczne na zdjęciach?
danieloff Napisano 31 Maj 2010 Autor Napisano 31 Maj 2010 Tak, to jest oczywiście to okucie, dzięki, tylko chciałem zobaczyć, jak to było w epoce noszone - na żabce" przy pasie czy na bandolierze przez ramię?
danieloff Napisano 31 Maj 2010 Autor Napisano 31 Maj 2010 O właśnie, czyli pochwa była mocowana na pasie noszonym przez pierś, dzięki, niemniej jednak szukam zdjęcia carskiego żołnierza, regulaminowo umundurowanego i wyposazonego w taki tasak.
danieloff Napisano 30 Maj 2010 Autor Napisano 30 Maj 2010 Od jakiego tasaka lub bagnetu jest okucie pochwy widoczne na zdjęciach?
danieloff Napisano 30 Maj 2010 Autor Napisano 30 Maj 2010 Broń musiała być obosieczna, szerokość głowni przy wejściu 45mm.
danieloff Napisano 30 Maj 2010 Autor Napisano 30 Maj 2010 Materiał mosiądz; wokół wystającego trzpienia oraz wewnątrz okucia były resztki skóry, więc pochwa była skórzana; jakichkolwiek punc lub sygnowań brak. Czyżby od carskiego tasaka gladiusa"?
danieloff Napisano 31 Maj 2010 Autor Napisano 31 Maj 2010 Dzięki, tak myślałem:-) Te tasaki sygnowano na jelcu, szkoda, bo byłby namiar na pułk, ale i tak fajnie.Po wyczyszczeniu wygląda dużo ładniej, niż na fotkach powyżej.
danieloff Napisano 31 Maj 2010 Autor Napisano 31 Maj 2010 Ktoś kiedyś zamieścił na Forum zdjęcie carskiego grenadiera z takim tasakiem, było bardzo wyraźne, robione w atelier (portretowe), nie mogę go odnaleźć... Może ktoś kojarzy, w jakim było wątku?
Pytanie
danieloff
Od jakiego tasaka lub bagnetu jest okucie pochwy widoczne na zdjęciach?
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.