Skocz do zawartości
  • 0

Czacha ss czy kawalerii ??

kudlaty

Pytanie

Napisano
Witam!
Trapi mnie straszny problem który nie daje mi spać po nocach :-) otóż, czas pewien temu trafiłem fajną czachę w rejonie starego śmietniska pewnych koszar kawalerii, byłem święcie przekonany ze jest to insygnie ss. Ostatnio na forum ktoś pytał tez o swoją czaszkę i odpowiedż nie była zbyt oczywista. Mój egzemplarz przedstawiam na zdjęciu , wielkość standardowej czachy ss. W bezpośredniej bliskości wyszły blachy kolaży (radfahr), kavalerii (kav.) i transportu konnego (fahr), najblizszy fant ss wyszedł jakieś 500 - 600 metrów od czachy i był to potłuczony tależ. Prosze o opinie na temat przeznaczenie tego oznaczenia.
Pozdrawiam Mateusz

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
moim zdaniem czaszka Kudłatego - jest normalną czaszką pancerniaka WH - nie SS...
ktoś włączył do użytkowników" czaszek grenadierów pancernych - jest to nieprawda - nie mieli oni czaszek
Napisano
Witam!
Trapi mnie straszny problem który nie daje mi spać po nocach :-) otóż, czas pewien temu trafiłem fajną czachę w rejonie starego śmietniska pewnych koszar kawalerii, byłem święcie przekonany ze jest to insygnie ss. Ostatnio na forum ktoś pytał tez o swoją czaszkę i odpowiedż nie była zbyt oczywista. Mój egzemplarz przedstawiam na zdjęciu , wielkość standardowej czachy ss. W bezpośredniej bliskości wyszły blachy kolaży (radfahr), kavalerii (kav.) i transportu konnego (fahr), najblizszy fant ss wyszedł jakieś 500 - 600 metrów od czachy i był to potłuczony tależ. Prosze o opinie na temat przeznaczenie tego oznaczenia.
Pozdrawiam Mateusz
Napisano

troszke odswieże ten temat bo pomimo upływu czasu nadal nie wiem czyja jest ta moja czaszka :-D, znalazłem takie zdjęcie żołnierzy z 5 Regimentu kawalerii jak widać mają oni między wiencem a gapa doczepioną trupią główke. Moja wyszła na śmietnisku po m.in. 8 Kav. Rgt. .....

Napisano

a tu porównanie mojej" z pancerniacką. Jesli ktoś ma ładną fote wczesnych wzorów czaszek ss to prosze o wrzucenie celem porównania :-)

Napisano
Co to jest standartowa wielkość czachy SS " ? Znam kilka rodzajów w.w. i ich wymiary są bardzo zróżnicowane. Popieram Whatfora, dodając grenadierów pancernych.
Napisano
He, chyba o czymś zapomniałeś.
Pozdrawiam
Napisano
no i dziś znowu wyszła w tym miejscu blacha radfahr.. rowerzyści wchodzili w skład kawalerii (przynajmniej ci bo jest schwadron.) tak więc czyja to czacha ?????
Napisano

Ja Ci odpowiem na to pytanie :) mój kolega trafił taką niedawno i tez nikt niemógł mu odpowiedzieć na to pytanie ale doczytał sie w literaturze iż jest wczesny wzór czaszki SS z czapki.

http://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/viewtopic.php?t=6580&highlight=

pozdro -=OnyX=-

Napisano
Witaj
To nie jest odznaka pancerna, jest od niej większa, jak już pisałem jest wielkosci standardowej czachy z czapki ss.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie