emes Napisano 24 Maj 2010 Autor Napisano 24 Maj 2010 Mam prośbę do kolegów-guzikologów":może któryś z Was mógłby(przynajmniej z grubsza)określić które guziki są rzadkie a które spotykane częściej lub bardzo często...coś w rodzaju stopnia rzadkości jak w przypadku monet.Chodzi mi o guziki z okresu Królestwa,te chyba są najczęściej spotykane pozdr
emes Napisano 24 Maj 2010 Autor Napisano 24 Maj 2010 Z tego co się orientuję to np.guziki korpusu weteranów czy inwalidów są dość rzadkie a powiedzmy carskie pułkowe trafiają się dość często(mówię o Mazowszu i okolicach).A jak jest statystycznie np z guzikami napoleońskimi?
8total4 Napisano 24 Maj 2010 Napisano 24 Maj 2010 statystyki nie istnieją, a nawet jeśli istnieją to często także kłamią :)zawsze możesz zostać tym pierwszym który je poprowadzi.są pewne egzemplarze, które są niezbyt popularne, a wcale nie mają wysokich cen, są też takie na które jest moda, i mimo tego że nie są rarytasami, osiągają ceny wysokie.dlatego wyceniać należy raczej sentymentem, aniżeli gotówką.patrząc np. na liczebność oddziałów, czy wiek guzika.pozdro.
emes Napisano 24 Maj 2010 Autor Napisano 24 Maj 2010 Akurat nie o wartość materialną mi chodzi,ciekawi mnie po prostu czy guzik który znajduję to rzecz warta uwagi,może jakiś rarytas,czy też poulares nie przymierzając jak boratynka:)
emes Napisano 24 Maj 2010 Autor Napisano 24 Maj 2010 Miałem nadzieję że ktoś już za mnie odwalił tę robotę:)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.