am_08 Napisano 17 Maj 2010 Autor Share Napisano 17 Maj 2010 Mam takie trochę banalne pytanie.Znalazłem w lesie drogę. Dość szeroka a wzdłuż niej rosną stare dęby. Zakładam, że ta droga już tam trochę jest.I teraz moje pytanie, jak mniejwięcej można określić wiek dębu ? Nie znam obwodu pnia tych drzew. Wysokością sięgają gdzieś 2 piętra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 17 Maj 2010 Share Napisano 17 Maj 2010 Poczytaj, stary ale ciekawy wątek http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=653715#858505 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
am_08 Napisano 17 Maj 2010 Autor Share Napisano 17 Maj 2010 No wątek dobry, ale połowa postów dotyczy tego z jakiego forum zniknął carabus :D.Postaram się tam w jakiś dzień pojechać i wtedy wrzuce zdjęcia dębów i postaram się zmierzyć obwód.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 17 Maj 2010 Share Napisano 17 Maj 2010 Jedyną najbardziej dokładną i wiarygodną metodą określenia wieku drzewa byłby pomiar dendrometryczny pisząc w wielkim skrócie. Odpuszczając jednak ściśle naukowe metody, i tabelki z Białowieży (bo wzrost jednego dęba drugiemu nierówny) zawierzyłbym danym z miejscowego Planu Urządzania Lasu, gdzie są informacje dotyczące wieku drzewostanu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.