zelig Napisano 2 Marzec 2004 Autor Napisano 2 Marzec 2004 Czy ktoś wie ile tego typu pism wydawanych było po polsku? Jak to się fachowo nazywa - było lokalizowanych?Signal na pewno, bo mam jeden polski nr (1/1945). (Cena Generalgouvernement - 1 zloty" pojawia się na okładce Signala też w 44-tym; jak było wcześniej - nie wiem). A inne?Może przy okazji warto zrobić listę niem. gadzinówek, gazet (..i czasopism oczywiście), bo informacji na pow. temat jest b. mało, a taka lista przyda się przy szperaniu w antykwariatach.pozdr.
bjar_1 Napisano 2 Marzec 2004 Napisano 2 Marzec 2004 Najsłynniejszy chyba był Nowy Kurier warszawski" :)
zelig Napisano 2 Marzec 2004 Autor Napisano 2 Marzec 2004 Było też Warschauer Zeitung". Mam nr tej gazety z za pięć dwunasta" - z 14 stycznia 1945.Z trochę innej beczki - mam Gazetę Krakowską" z 3 września 1939, w której nie ma pół słowa o wybuchu wojny (jest nagłówek o odrzuceniu ultimatum, przemówienie Becka itd., ale o wojnie cisza :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.