groszek37 Posted May 8, 2010 Author Share Posted May 8, 2010 dość egzotyczna tylko....... Nie wiem wygląda jakby od jakiegoś kwasu. Jak się tego pozbyć?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
groszek37 Posted May 15, 2010 Author Share Posted May 15, 2010 Nikt nie wie jak to doczyścić?? Myślałem nad płynem kiwi, patynę rozpuszcza świetnie ale jeśli to faktycznie jest jakiś kwas boję się reakcji chemicznej (nie chcę pogorszyć sprawy) Link to comment Share on other sites More sharing options...
greg1 Posted May 15, 2010 Share Posted May 15, 2010 ale jeśli to faktycznie jest jakiś kwas boję się reakcji chemicznej (nie chcę pogorszyć sprawy)"Jeśli podejrzewamy, ze to od kwasu to dla pewności i dla higieny monetki płuczemy ją w wodzie destylowanej kilka razy przez kilka dni, potem wstawiamy do mieszaniny wody destylowanej:aceton też na p. na dobę, potem wyciągamy i suszymy w temp. do 40C pomiędzy bibułą (z czystej celulozy np. Whatman)no i tyle. Nic z monetką złego się nie stanie. Nie alkalizujemy kwasu, bo nie wiemy czy w ogóle monetka z nim (środowiskiem kwaśnym) miała kontakt, a alkalia tez nie są zdrowe dla kolorowych monetek (nawet słaby NH4OH). Link to comment Share on other sites More sharing options...
groszek37 Posted May 15, 2010 Author Share Posted May 15, 2010 jeśli o płukanie chodzi to już ją myłem a raczej szorowałem szczotka z mydłem i nic a ja chciałem całkowicie usunąć ten zielony nalot. Link to comment Share on other sites More sharing options...
meteor1 Posted May 28, 2010 Share Posted May 28, 2010 Moneta chyba nie jest specjalnie wartościowa, więc zaryzykowałbym użycie jakiegoś środka do czyszczenia miedzi, np wspomnianego wcześniej kiwi. Pewnie usunie się ten zielony nalot, ale nie spodziewałbym się uzyskania idealnej powierzchni monety - korozja naruszyła ją nieodwracalnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.