wojtek2508 Posted May 8, 2010 Author Share Posted May 8, 2010 Witam.Prosiłbym o pomoc w identyfikacji chińskiej monety.Znalazłem 2 metry od kopiejek.Na pierwszej stronie są same litery chińskie Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtek2508 Posted May 8, 2010 Author Share Posted May 8, 2010 Chodzi mi oto z jakiego okresu pochodzi bo nic nie znalazlem na ten temat.Druga strona 1 mace and 44canderfens foo-kien prowince Link to comment Share on other sites More sharing options...
tyfus Posted May 8, 2010 Share Posted May 8, 2010 hmmm.... może inni koledzy bardziej sprecyzują, a monetami chińskimi i ichnimi wężykami......trochę ciężko się połapać :)co przypuszczam, tak na 70 % :Kraj : ChinyProwincja : Foo-Kien (Fukien)Waga : 5,4 gMateriał : srebro 0.8200Lata w których moneta była bita : 1898-1903.nominał : 20 CENTSto na tyle.....-pozdro- Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtek2508 Posted May 8, 2010 Author Share Posted May 8, 2010 Ojej :-) dziekuję bardzo.Wiem już w jakim kierunku się udać.Jeszcze raz dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
miko Posted May 8, 2010 Share Posted May 8, 2010 Bardzo możliwe że współczesna marketowa podróba...tych monet bardzo dużo podrabiali :).pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
irhabi Posted May 9, 2010 Share Posted May 9, 2010 Tyfus, na 100% dobrze zidentyfikowałeś. Jeśli tam dobrze widzę 44 kandaryny, więc istotnie 20 centów. Oryginał, nie podróba. Link to comment Share on other sites More sharing options...
miko Posted May 9, 2010 Share Posted May 9, 2010 A na jakiej podstawie stwierdzasz że oryginał? Dokładnie da się to określić tylko przez wagę Link to comment Share on other sites More sharing options...
irhabi Posted May 9, 2010 Share Posted May 9, 2010 Na takiej podstawie, że podróby nie są robione ze srebra :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
miko Posted May 9, 2010 Share Posted May 9, 2010 Zwykle nie, chociaż różnie to bywa..ale dlaczego uważasz że ta jest zrobiona ze srebra? :). Wojtek nie napisał z jakiego materiału, a ze jest srebrna na zdjęciu( które jest zresztą słąbo oświetlone) nie oznacza że jest ze srebra ;). Link to comment Share on other sites More sharing options...
irhabi Posted May 9, 2010 Share Posted May 9, 2010 Gdyby była z niklu albo z miedzi (a te monety ze smokiem najczęściej są obecnie tłoczone dla turystów z miedzi) to Wojtek by chyba od razu poznał, że to nie srebro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
miko Posted May 9, 2010 Share Posted May 9, 2010 A co jeśli ta moneta jest współczesna i nie dawno zgubiona? Jak rozpoznasz...nie rozpoznasz na oko czy srebrne to srebro czy stop. Prawda jest taka ze dużo jest podróbek takich monet i to może być jedna z nich, tyle w temacie. Tak jak pisałem zważyć i będzie wiadomo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tyfus Posted May 9, 2010 Share Posted May 9, 2010 miko - z racji tego iż nie jestem numizmatykiem, ani fachowcem od monet - powiem ci tylko jedno :waga monety może (czasami) odbiegać od tej którą podają nam katalogi - juz się wielokrotnie o tym przekonałem.co innego katalog, co innego serwisy aukcyjne, często powołujące się właśnie na katalogi monet ...... i o co kaman ?zbliżona waga do katalogowej i tak nie będzie świadczyć o oryginalności.żeby nie było zwykłego ble, ble, ble - monetka wojtek2508" jest dla mnie OK. Link to comment Share on other sites More sharing options...
irhabi Posted May 10, 2010 Share Posted May 10, 2010 Miko, ja sądzę, że srebro o takiej, dość wysokiej próbie, można łatwo odróżnić od stopu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtek2508 Posted May 10, 2010 Author Share Posted May 10, 2010 Witam.Moneta jest srebrna i to na tyle co się znam to dość dobrej próby.Leżała na głębokości 15cm w lesie i jest w bardzo dobrym stanie praktycznie jej nieczyściłem.Ja też myśle że to jest orginał.Nie mam wagi ale w najblizszym czasie postaram się ją zważyć.Nikt by nie podrabial monety i to w srebrze.Nie wiem może się mylę.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
miko Posted May 10, 2010 Share Posted May 10, 2010 No i wojtek mając monetę w ręku napisał jak jest. A mnie się rozchodzi irhabi o to że, ze zdjęcia nie można odróżnić czy to srebro czy też nie. Więc nie powołuj się na próbę, bo nie wiesz jakiej jest jakości i czy jest. Cały czas nawiązuję do twojego stwierdzenia: Oryginał, nie podróba", ot co. A cały czas piszesz jakbyś miał twarde dowody i był pewien swojego stanowiska, mając tylko 2 zdjęcia kiepskiej jakości.Co do wagi to między podróbką( konkretnie tą monetą!), a oryginałem jest spora różnica i ważąc da się ją zauważyć. Ja na numizmatyce się nie znam, dopiero wchodzę w świat monet :), ale o tych monetach chińskich czytałem bardzo dużo...bo sam mama taką ;].pozdro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtek2508 Posted December 16, 2010 Author Share Posted December 16, 2010 Witam.Zakupilem wagę jubilerską i zważyłem powyższą monetę.Waga pokazuje pomiedzy 5,3g-5,4g. Link to comment Share on other sites More sharing options...
janushew Posted December 16, 2010 Share Posted December 16, 2010 Cóż, sam zakopałem ze dwie takie monety ( można je kupić za 5-10 zł)...Ciekawe gdzie je znalazłeś?PS. To chyba nic zdrożnego zakopać takie Link to comment Share on other sites More sharing options...
De Contrabando Posted December 17, 2010 Share Posted December 17, 2010 Te monety z Fu Kien, w zależności od rocznika, różniły się nieco wyglądem i wagą. Twoja jest z 1902 roku i powinna ważyć 5,36 grama. Taka, jak na załączonym obrazku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
De Contrabando Posted December 17, 2010 Share Posted December 17, 2010 Tak dla porównania- nieco inny wzór i waga 5,29 grama. Link to comment Share on other sites More sharing options...
De Contrabando Posted December 17, 2010 Share Posted December 17, 2010 A tu współczesna podróbka- platerowany szajsmetal. Link to comment Share on other sites More sharing options...
De Contrabando Posted December 17, 2010 Share Posted December 17, 2010 Jeszcze jedna uwaga, żeby się do mnie jakiś Martian nie przeczepił :) Oczywiście wiem, że w transkrypcji pinyin powinno się pisać Fu Jian, ale akurat te monety były w systemie dolarowym i miały zachodni" napis Foo-Kien. Pozdraw. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokesh Posted December 17, 2010 Share Posted December 17, 2010 http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=338467#338544 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.