Jump to content
  • 0

hasag

eeddii80

Question

Posted
witam
ostatni na wypadzie wyszlo mi kilkanascie sztuk takich lusek z napisem hasag w tym temacie jestem zielony.mam pytanie czy to jakies ciekawe luseczki czy popularesy.

pzdr

7 answers to this question

Recommended Posts

Posted
Napisem HASAG oznaczano łuski produkowane w zakładach amunicji przejętych przez Niemiców w Skarżysku Kamiennej. Nie są to łuski aż tak popularne jak oznaczane standardowo np. kodem fabryki ( P ... ) ale wyjątkowo rzadkie też nie są.

Pozdrawiam W
Posted
produkowno tam oprocz ammo takze lampy naftowe mialem jedna ladnie sygnowana hasag i nastepna ciekawostka nazwa hasag na luskach pochodzi od nazwiska wlasciciela fabryki Hugo Hasag fabryka to byl jednoczesnie oboz pracy wiekszosc tych partii produkowanych szlo na pomorze produkowali je robotnicy chyba w wiekszosci zydzi ja kopalem takie na strzelnicach hj w wiekszych ilosciach co do innych miejsc bezposredniej walki to raczej malo tego wyskakuje np.okopy itp.tak jak pisalem wczesniej najwiecej na strzelnicach dodam jeszcze ze byly dwie chyba odmiany jezeli dobrze pamietam to z pociskiem stalowym oraz wersja cwiczebna z pociskiem drewnianym
Posted
dodam ze na pomorzu na strzelnicach trafiaja sie dosc czesto zwlaszcza w okolicach gdanska ciekawostka jest to ze produkowane byly z polskiego mosiadzu z zapasow ktore zostaly przejete po zajeciu fabryki przez niemcow i produkowane byly przez wiezniow tylko w 1940r pozniej w 1941r oznaczano juz kodem kam 41 ktore tez sa dosc rzdakie
Posted
A czy możesz zdjęcie załączyć? Mieszkam niedaleko Fabryki w której był HASAG :) ciekawe jest że jeszcze ich nie widziałem - zastanawiam się czy mają takie w lokalnym Muzeum? Może trzeba jechać na Wykopki na Pomorze :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information