janek 1997 Napisano 28 Kwiecień 2010 Autor Napisano 28 Kwiecień 2010 Witam bardzo potrzebuje szkiców wymiarów i wszystkiego innego... o tym typie broni ...pozdrawiamJanek 1997
janek 1997 Napisano 29 Kwiecień 2010 Autor Napisano 29 Kwiecień 2010 Nie nie ma takiej potrzeby już mam wersje elektroniczną tylko te rysunki troche mało szczegółowe...pozdrawiamJanek
Nadwojciech Napisano 29 Kwiecień 2010 Napisano 29 Kwiecień 2010 Po polsku oprócz tego i TBU dużo nie znajdziesz.Pzdr.
cairo1 Napisano 29 Kwiecień 2010 Napisano 29 Kwiecień 2010 Wymiary to raczej jezyk miedzynarodowy, jak Cie interesuja oryginalne rysunki to na maila.
janek 1997 Napisano 30 Kwiecień 2010 Autor Napisano 30 Kwiecień 2010 Bardzo był bym Panu wdzięczny mój mail mateusz.iciek@wp.plpozdrawiamJanek1997
M164U Napisano 30 Kwiecień 2010 Napisano 30 Kwiecień 2010 Colt 45 - Broń biologiczno-chemiczna używana głównie przez jankesów do kontrolowania rdzennej ludności kontynentu jak również na mniejszościach etnicznych których przodkowie byli wyzyskiwani przez białych farmerów w epoce legalnego niewolnictwa. Dziś spożywana przeważnie przez niższe sfery społeczne wszelkiej rasy i maści przedewszyskim na terenach Polnócnej Ameryki.Colta 45 można zakupić w pojemnikach aluminiowych wielkości 12, 16 i 24 uncji, a także w butelkach 7, 12, 16, 18, 22, 32 i 40 uncji (40 uncji to prawie 1.5 litra - tu pokazane na zdjęciu). W USA Colt 45 zawiera w sobie 6.1 procent alkoholu, a w Kanadzie aż 8 procent, przez co legalnie zwany jest wywarem słodowym a nie piwem jak niektórzy by mysleli. Oficialna strona:http://www.talesofcolt45.com/lpa.aspx?returnurl=http%3a%2f%2fwww.talesofcolt45.com%2fdefault.aspxNieoficjalna strona:http://www.40ozmaltliquor.com/archive/colt45.html
M164U Napisano 30 Kwiecień 2010 Napisano 30 Kwiecień 2010 Wersja kinetyczna tej broni została zaprojektowana przez firme Colt (Colt Patent Firearms Manufacturing Company) w roku 1873 na potrzeby armii amerykańskiej (US Army) która to wdrożyła daną broń do codziennego użytku w roku 1892. Colt 45 jest znany także jako Colt zaprowadzacz pokoju (Colt Peacemaker), preriowiec (The Frontier), (rewolwer) wojskowy pojedyńczo-strzałowy (Single Action Army), i moja ulubiona - wyrównywacz (szans) (The Equalizer). Broń ta znana jest jako 45, bo przekrój kuli pocisku używanym w tej broni wynosi 0.45 cala.Więcej po angielsku:http://en.wikipedia.org/wiki/.45_Colt
M164U Napisano 30 Kwiecień 2010 Napisano 30 Kwiecień 2010 Wersja M1911 która jest bardziej nam znana, została zaprojektowana przez pana Browninga (John M. Browning) jako pojedyńczo-strzałowy, samopowtarzalny pistolet magaznkowy, operowany przez odrzut o rozmiarach lufy odpowiadającym szerokości 0.45 cala. Pistolet ten był oficjalnie używany przez armie amerykańska od 1911 roku do 1985 roku. Nieoficjalnie był już w użyciu podczas wojny Amerykańsko-Filipińskiej czyli około 1900 roku w odpowiedzi na dzikie ataki partyzantki filipińskiej której kule armi amerykańskiej wystrzelone z Colta kaliber 0.38 ani nie zatrzymywały, ani nie było wystarczająco kul (6 kul w bębeneku) aby wszystkich atakujach zatrzymać.
Czazary Napisano 30 Kwiecień 2010 Napisano 30 Kwiecień 2010 Stare przysłowie jankeskie mówi: Pan Bóg stworzył człowieka ale to Samuel Colt uczynił go równym.P.S. Peacemaker brzmi lepiej jako Rozjemca a Frontier jako Pogranicznik, ale to tylko moje skromne zdanie. Pozdrawiam miłośników wszelkich rewolwerów.
Speedy Napisano 1 Maj 2010 Napisano 1 Maj 2010 Hejpojedyńczo-strzałowy (Single Action Army)" to też nie jest całkiem po polsku. Na Single Action próbowano kiedyś lansować polską nazwę jednofunkcyjny"; najczęściej jednak podaje się to określenie w oryginale (albo w skrócie SA). Mechanizm uderzeniowy w rewolwerze SA wymaga ręcznego odciągnięcia kurka przed każdym strzałem. Powoduje to, poza napięciem sprężyny uderzeniowej, obrót bębenka i ustawienie kolejnej jego komory nabojowej w osi lufy. Żeby oddać strzał, trzeba następnie pociągnąć za język spustowy, zwalniając napiętą sprężynę.Istnieje też mechanizm Double Action (DA, dwufunkcyjny). W tym przypadku aby szybko oddać strzał wystarczy pociągnąć za spust - spowoduje to odciągnięcie kurka (z jednoczesnym obrotem bębenka o jedną komorę) a następnie jego zwolnienie. Oczywiście zarówno siła nacisku na spust jak i jego droga są w tym przypadku znacznie większe (trudniej więc oddać celny strzał). A jeśli się nie spieszy, to można też odciągnąć kurek palcem, w sposób opisany wcześniej. No i jest jeszcze DAO (Double Action Only), co prawda w rewolwerach rzadko spotykany. Działa tak samo jak DA, tylko nie ma tej możliwości odciągnięcia kurka palcem. Wszystko to odnosi się także do samopowtarzalnych pistoletów, z tą różnicą, że dotyczy tylko pierwszego strzału. Po jego oddaniu mechanizm przeładowując broń napina oczywiście także i ten kurek czy co tam jest.
Karol_K Napisano 6 Maj 2010 Napisano 6 Maj 2010 Jeżeli szukasz czegoś o 1911 to mam , część dokumentacji technicznej w formie elektronicznej - nie wiem czy jest kompletna ale raczej tak ...Odezwij się może na PW
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.