michal1514 Napisano 27 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 27 Kwiecień 2010 Witam ! Możliwe, że już kiedyś podobne tematy były ale zaryzykuje.Otóż, znam miejsce ( na wsi ) gdzie stał dom. Jest to wioska poniemiecka więc i dom był też poniemiecki nawet słyszałem o babci kto tam mieszkał itp. itd.Domu teraz już nie ma...z opowieści babci dowiedziałem się, że został spalony przez ruskie wojsko a ile w tym prawdy to nie wiem.Chciałem się spytać czy ktoś z Was łaził po takim miejscu ? Teren nie jest duży, dom stał przy drodze, teraz jest dość mocno zarośnięte i stoi jedna stara grusza poniemiecka.Ostatnio miałem chwile czasu to przeszedłem się tam i znalazłem ( jak zawsze ) łuske z Dszk oraz stary szpadel.Jak szukać w takich miejcach ? szukać bezpośrednio tam gdzie stał dom ? czy na terenie obok ? jest też mała górka przysypana ziemią, a pod nią pełno gruzu więc się ciężko kopie. Chciałbym poznać Wasze zdanie na temat takich miejsc.Dzięki z góry i Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 27 Kwiecień 2010 Share Napisano 27 Kwiecień 2010 Myślę,że bez kopania się nie obędzie.Szukajcie a znajdziecie-inaczej się nie da.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 27 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 27 Kwiecień 2010 Taa...I bez dobrej dyskriminacji.Jak włączyłem na wszystkie metale to wszędzie sygnał :D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorax Napisano 27 Kwiecień 2010 Share Napisano 27 Kwiecień 2010 Generalnie nie ma reguly im blizej domu i fundamentow tym wieksze graty ale czasem mozna sie zdziwic jakie wychodza fanty....Ogolnie dosc ciezka praca:)Pozdrawiam Vorax Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
draven85 Napisano 27 Kwiecień 2010 Share Napisano 27 Kwiecień 2010 snajperka, wykrywacz z dobrą separacją i maskowaniem wtedy możesz powalczyć tak mi się wydaje;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 28 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 28 Kwiecień 2010 Ok. Trza będzie obczaić to miejsce dokładnie.A ta góreczka, o której pisałem to może być jakiś poniemiecki śmietnik ? Czy po prostu przysypany gróz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zapominacz Napisano 28 Kwiecień 2010 Share Napisano 28 Kwiecień 2010 to może być: kupka piachu, grób, zakopany pies, śmietnik, ziemianka na ziemniaki, pozostałości po skalniaku, i jeszcze tysiące innych możliwości. Niesprawdzając trudno powiedziec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktc Napisano 28 Kwiecień 2010 Share Napisano 28 Kwiecień 2010 ostatnio przeszukiwałem takie miejsce.ta kupka gruzu to prawdopodobnie będzie pozostałość po piecu i filarze,w moim przypadku tak było.dużo fantów różnego rodzaju.nie ma reguły gdzie szukać...pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 28 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 28 Kwiecień 2010 Jak będe miał okazje to zrobie foty tego miejsca i postaram się dokładniej przeszukać. Może jakieś monetki wyjdą :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf. Napisano 28 Kwiecień 2010 Share Napisano 28 Kwiecień 2010 Kopać i jeszcze raz kopać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pikpok44 Napisano 28 Kwiecień 2010 Share Napisano 28 Kwiecień 2010 proponuje najpierw sprawdzić czy to spalonka czy ruina. Da sie to okreslic po tym czy jest zweglone drewno i popękana dachówka. Przewaznie miejsca te dodatkowo zasypywane były po wojnie smieciami i gruzem. Najlepszy efekt daje kopanie przy scianach wewnątrz budynku(koparka raczej). Większość domów miała piwnice z drewnianą podłogą więc wszystko się zapadało głębiej. Mam kilka historyjek na ten temat(7-mcy kopania w trzech wioskach) ale postanowiłem zostawic je dla siebie. Dodam iz od tego zaczeła sie moja przygoda z poszukiwaniami, na własne oczy zobaczyłem co w ziemi siedzi. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 29 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 29 Kwiecień 2010 Z opowiadań słyszałem, że dom został spalony przez wojsko rosyjskie, nie wiem czy był podpiwniczony. Teraz po domu nie ma ani śladu, nawet nie wiem dokładnie którędy biegły ściany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.