miko Napisano 24 Kwiecień 2010 Autor Napisano 24 Kwiecień 2010 Guziczek z numerem 5, średnica 2,5cm. Z tyłu jest coś fajnego napisane, ale jeszcze nie rozszyfrowałem co. Prosze o ID :).
miko Napisano 24 Kwiecień 2010 Autor Napisano 24 Kwiecień 2010 Taki pusty krążek jak moneta...ale pusty. Co to i od czego? Śr. 3,5cm
miko Napisano 24 Kwiecień 2010 Autor Napisano 24 Kwiecień 2010 Gołąbek? Czy to byłą jakaś ozdoba? Z obu stron jest taki sam wzór.
miko Napisano 24 Kwiecień 2010 Autor Napisano 24 Kwiecień 2010 Mały guziczek z gwiazdą po środku. Czy to carski XIX - wieczny?
miko Napisano 24 Kwiecień 2010 Autor Napisano 24 Kwiecień 2010 To chyba część od zegara. Myślicie że od starego, czy raczej współczesnego( nie znam się na tym)?
miko Napisano 24 Kwiecień 2010 Autor Napisano 24 Kwiecień 2010 Może to zwykły śmieć z wódki a może nie. Napisane jest K. Mach a niżej Warszawa"
miko Napisano 24 Kwiecień 2010 Autor Napisano 24 Kwiecień 2010 Nie wiem czy to jest coś konkretnego. Niczego mi nie przypominają te przedmioty...
numi5 Napisano 24 Kwiecień 2010 Napisano 24 Kwiecień 2010 Krążek może być półfabrykatem do wykonania np marki narzędziowej lub psiego identyfikatora.
miko Napisano 24 Kwiecień 2010 Autor Napisano 24 Kwiecień 2010 Guzik nie istotny bo to współczesny :). Ale zastanawiam się czy ten fragment kabla jest z naszego wieku. Jest miedziany a w środku taka zwitka drucików.
miko Napisano 24 Kwiecień 2010 Autor Napisano 24 Kwiecień 2010 Ano możliwe numi :). Obok tego małego guziczka jest jeszcze drugi taki krążek tylko mniejszy. Tylko jeśli taki krążek miał byc przyszłą monetą to powinien być na miejscu jakiejś byłej mennicy" chyba.
tyfus Napisano 24 Kwiecień 2010 Napisano 24 Kwiecień 2010 1 - podstawka od ołowianego żołnierzyka2- zwłoki jakiegoś sztućca - widelec, łyżkabiały, porcelanowy - odważnik-pozdro-
tyfus Napisano 24 Kwiecień 2010 Napisano 24 Kwiecień 2010 szyszka (niby część zegara) - prędzej zakończenie od dawnego karnisza
miko Napisano 24 Kwiecień 2010 Autor Napisano 24 Kwiecień 2010 Dzięki tyfus, szybka i trafna identyfikacja
Autsajder68 Napisano 24 Kwiecień 2010 Napisano 24 Kwiecień 2010 Biały porcelanowy to nie żaden odważnik, tylko izolator, oczywiście, jeśli ma otwór na wylot do mocowania na ścianach na przykład. Izolator antenowy albo prądowy niskiego napięcia, zakladany wewnątrz budynków. Wiek: przedwojenny-powojenny. Odważnik porcelanowy jest ciut inny i ma tylko jeden otwór od dołu- zaślepiony plombą Urzędu Miar...http://www.izolatory.republika.pl/indexpl.html
Autsajder68 Napisano 24 Kwiecień 2010 Napisano 24 Kwiecień 2010 Małe odważniki porcelanowe wyglądają na przykład tak :
tyfus Napisano 24 Kwiecień 2010 Napisano 24 Kwiecień 2010 ja na podstawie jednego zdjęcia wyraziłem opinię - odważnik.Autsajder - a skąd masz pewność ?mam coś podobnego - izolator czy odważnik ?
Autsajder68 Napisano 24 Kwiecień 2010 Napisano 24 Kwiecień 2010 Twoje foto nie przypomina tego ze zdjęcia kolegi miko". Pewność będę miał dopiero, gdy kolega miko" poda, że w porcelanie jest otwór na wylot. Poza tym mam ze trzy takie małe izolatory z otworem. I mam też świadka z epoki- mojego Ojca- który widział takie izolatory w działaniu ". Tyle moge dodać. Pozdro tyfusie...
Autsajder68 Napisano 24 Kwiecień 2010 Napisano 24 Kwiecień 2010 Tyfus, jeżeli ten porcelanowy izolator-odważnik na Twoim zdjęciu ma otwór na wylot, to jest to izolator. Zresztą kto wie, może były i izolatory z otworem tylko z dołu. Trza by gdzieś poszperać, w sumie to też jest jakaś ciekawostka. Pozdro raz jeszcze.
miko Napisano 24 Kwiecień 2010 Autor Napisano 24 Kwiecień 2010 Masz rację Autsajder, dziura jest na wylot. A powiecie mi coś o tych guziczkach ;)? Jutro wstawię fotkę tego pierwszego bo widać napisy z tyłu, jeden to na pewno Buck" pisany kursywą i taką fajną czcionką. Pod nim jest numer + jakiś napis, ale jeszcze dostatecznie nie doczyściłem.
miko Napisano 25 Kwiecień 2010 Autor Napisano 25 Kwiecień 2010 Napisane Buck" i chyba spacja dalej jest J" Niżej numer 5ZZ(jakaś cyfra/litera)" lub 577(jakaś cyfra/litera)" Jeszcze niżej jest coś w stylu Zoul Cop(...)" Na samym dole na rancie guziczka jest coś napisane normalną czcionką, ale z racji, że pokryte jest rdzą mogę odczytać jedynie (...)RSRAU(...)"CzyliBuck J"577 "oul Cop " Wygląda to chyba na czyjeś dane, posiadacza, albo producentaProszę o ID
paul Napisano 25 Kwiecień 2010 Napisano 25 Kwiecień 2010 http://www.pugoviza.ru/files/plant_butt_cat.shtml?d=5&n=БУХ&fn=buchBuch.St. PetersburgDrugi sort.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.