timki74 Napisano 24 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2010 Witam,stałem się posiadaczem bagnetu który ma trochę rdzy.czy jest możliwość oczyszczenia bez zdejmowania okładek rękojeści.1-Elektroliza,ale działa tylko na ta część zanurzoną?,Czyli jak rękojeść będzie ponad woda z NAOH to się nie doczyści..??2 Kwas szczawiowy(ale nie wrzucę bagnetu,bo kwas zniszczy drewniane okładki??3Fosol-mogę go całego przesmarować,ale co z metalem pod drewnianymi okładkami?4-trzeba rozwiercić śruby i zdjąć okładkiWięc który sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 24 Kwiecień 2010 Share Napisano 24 Kwiecień 2010 Daj fotke. Na początek drewnine okładziny nasmaruj olejem lnianym.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timki74 Napisano 24 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2010 Dam wieczorem,ale jak nasmaruje to co dalej? czy mogę użyć którejś z metod bez zdejmowania ich!Może w kwas szczawiowy,ale czy nie zniszczy okładek??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 24 Kwiecień 2010 Share Napisano 24 Kwiecień 2010 jak wyczyscisz twoja sprawa, ja ci moge doradzic jak nie powinienes czyscic http://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/viewtopic.php?t=72326&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight= obejrzyj uważnie cały wątek i wyciagnij wnioski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timki74 Napisano 26 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 26 Kwiecień 2010 Ok,czytałem to i wiele innych postów,ale nie mam odpowiedzi,czy jak nasmaruje okładki olejejm lnianym i wrzucę bagnet do elektrolizy(NAOH)to okładkom nic sie nie stanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timki74 Napisano 26 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 26 Kwiecień 2010 Jednak elektroliza niszczy okładki,doczytałem gdzieś...Musze rozwiercić nity i tyle i do elektrolizy,choć chciałem rozbierania uniknąć..kwas szczawiowy też pewnie by zniszczył okładki..ech.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 26 Kwiecień 2010 Share Napisano 26 Kwiecień 2010 Rozwiercanie to ostateczność. Skoro zachowały się okładki drewniane to stan całości powinien być przyzwoity. Może wystarczy włókniną podczyścić?Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 26 Kwiecień 2010 Share Napisano 26 Kwiecień 2010 Zanim okładki zdejmiesz to wrzuć fotki bagnetu, na pewno coś się wymyśli, metal pod okładkami powinien być ładny, wrzuć fotoPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timki74 Napisano 28 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 28 Kwiecień 2010 1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timki74 Napisano 28 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 28 Kwiecień 2010 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timki74 Napisano 28 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 28 Kwiecień 2010 3.Więc co zrobić?Elektroliza,kwas szczawiowy?Zdejmować okładki,czy nieMoże wiecie co to za model od Mausera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 28 Kwiecień 2010 Share Napisano 28 Kwiecień 2010 Ja bym zrobił tak:Głownie oczyścił w elektrolizie, okładki nasączyć pokostem lnianym, a rękojeść punktowo smarował fosolem za pomocą pędzęlka i ścierał druciakiem do naczyń i na nowo aż do skutku. okładzin bym nie zdejmował. Potem po fosolu wymyć dokładnie ale nie pod bieżącą wodą tylko za pomocą wilgotnej szmatki itp, i konserwacja na końcu, np paraloid b44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timki74 Napisano 28 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 28 Kwiecień 2010 Głownia elektroliza,okładki lnianym-zabezpiecze,a potem pędzelek z fosolem,tez tak myślałem!Dzięki za szybką odpowiedz-podpowiedz.To nie ID,ale co to za model? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timki74 Napisano 28 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 28 Kwiecień 2010 Szukam w identyfikacji,co to za model,jaki wz,ale niektóre zdjęcia mi się nie otwierają.Pomożecie cóż to takiego?Nie ten dział,ale nie bedę zakładał nowego tematu w innym dziale.Co to za bagnet? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktc Napisano 28 Kwiecień 2010 Share Napisano 28 Kwiecień 2010 http://www.bagnety.pl/rosja-i-zsrr/179-bagnet-swt-40.htmlBagnet model SWT-40pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 28 Kwiecień 2010 Share Napisano 28 Kwiecień 2010 http://www.bagnety.pl/rosja-i-zsrr/179-bagnet-swt-40.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timki74 Napisano 28 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 28 Kwiecień 2010 Dziękuję bardzo i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.