Skocz do zawartości

Bagnet Mauser

timki74

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,stałem się posiadaczem bagnetu który ma trochę rdzy.
czy jest możliwość oczyszczenia bez zdejmowania okładek rękojeści.
1-Elektroliza,ale działa tylko na ta część zanurzoną?,Czyli jak rękojeść będzie ponad woda z NAOH to się nie doczyści..??
2 Kwas szczawiowy(ale nie wrzucę bagnetu,bo kwas zniszczy drewniane okładki??
3Fosol-mogę go całego przesmarować,ale co z metalem pod drewnianymi okładkami?
4-trzeba rozwiercić śruby i zdjąć okładki
Więc który sposób?
Napisano
Dam wieczorem,ale jak nasmaruje to co dalej? czy mogę użyć którejś z metod bez zdejmowania ich!
Może w kwas szczawiowy,ale czy nie zniszczy okładek???
Napisano
jak wyczyscisz twoja sprawa, ja ci moge doradzic jak nie powinienes czyscic http://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/viewtopic.php?t=72326&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight= obejrzyj uważnie cały wątek i wyciagnij wnioski
Napisano
Ok,czytałem to i wiele innych postów,ale nie mam odpowiedzi,czy jak nasmaruje okładki olejejm lnianym i wrzucę bagnet do elektrolizy(NAOH)to okładkom nic sie nie stanie?
Napisano
Jednak elektroliza niszczy okładki,doczytałem gdzieś...
Musze rozwiercić nity i tyle i do elektrolizy,choć chciałem rozbierania uniknąć..kwas szczawiowy też pewnie by zniszczył okładki..ech..
Napisano
Zanim okładki zdejmiesz to wrzuć fotki bagnetu, na pewno coś się wymyśli, metal pod okładkami powinien być ładny, wrzuć foto

Pozdrawiam
Napisano
Ja bym zrobił tak:

Głownie oczyścił w elektrolizie, okładki nasączyć pokostem lnianym, a rękojeść punktowo smarował fosolem za pomocą pędzęlka i ścierał druciakiem do naczyń i na nowo aż do skutku. okładzin bym nie zdejmował. Potem po fosolu wymyć dokładnie ale nie pod bieżącą wodą tylko za pomocą wilgotnej szmatki itp, i konserwacja na końcu, np paraloid b44
Napisano
Głownia elektroliza,okładki lnianym-zabezpiecze,a potem pędzelek z fosolem,tez tak myślałem!
Dzięki za szybką odpowiedz-podpowiedz.
To nie ID,ale co to za model?
Napisano
Szukam w identyfikacji,co to za model,jaki wz,ale niektóre zdjęcia mi się nie otwierają.
Pomożecie cóż to takiego?Nie ten dział,ale nie bedę zakładał nowego tematu w innym dziale.
Co to za bagnet?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie