tyfus Napisano 22 Kwiecień 2010 Autor Napisano 22 Kwiecień 2010 to było moje pierwsze skojarzenie po znalezieniu - fragment zapalniczki.Po oczyszczeniu, pojawiły się wątpliwości....ponieważ nie mam koncepcji od czego jest ten element - tytuł dałem taki jak pierwsze przeczucie - wujek google też niestety nie chce pomóc :)w Was nadzieja, że może się spotkaliście z czymś podobnym
tyfus Napisano 23 Kwiecień 2010 Autor Napisano 23 Kwiecień 2010 widok z jednej strony na sworzeń dźwigienki
tyfus Napisano 23 Kwiecień 2010 Autor Napisano 23 Kwiecień 2010 okazało się, że kolejny otworek, mały ale cienki drucik przechodzi
tyfus Napisano 23 Kwiecień 2010 Autor Napisano 23 Kwiecień 2010 fotki sobiłem na szybko - sorry za jakośćdrucik przechodzi na wylot
tyfus Napisano 23 Kwiecień 2010 Autor Napisano 23 Kwiecień 2010 lekko drapnąłem...świeci się jak złotko, więc chyba zrobione z mosiądzu.a ta niby porcelanka", masa uszczelnieająca - przypomina mi podobną masę jaką uszczelniane są gruszki żarówek elektrycznych w elemencie z gwintem do wkręcania....
kopijnik2 Napisano 23 Kwiecień 2010 Napisano 23 Kwiecień 2010 tyfus - nie sworzeń - tam jest gwint...to ze szkiełkiem wkręca się w to co ma łapkę...można wkręcić - z drugiej strony...---będzie pewno zapalarka iskrowa WN, z zabezpieczeniem...albo zakończenie przewodu WN z zamknięciem obwodu - jeżeli nie podłączony...dziurka - co ją znalazłeś - po sprężynie powrotnej dźwigni..
tyfus Napisano 23 Kwiecień 2010 Autor Napisano 23 Kwiecień 2010 fakt, element ze szkiełkiem jest jakby wkręcany - widać jakby końcówkę gwintu....nie będę próbował tego wykręcać :)
ktc Napisano 23 Kwiecień 2010 Napisano 23 Kwiecień 2010 mogą nie wiedzieć a mi to spać nie daje:)wczoraj zastanawiałem się nawet nad urządzeniami geodezyjnymi ale po poszukiwaniach w necie raczej ta koncepcja odpada.wiec przede mną następna noc przemyśleń ;) hehe
tomek112 Napisano 23 Kwiecień 2010 Napisano 23 Kwiecień 2010 Może się wygłupię ale kojarzy mi się taki układ np. instrument portatyw. Szkiełko z otworkami jest czymś w rodzaju zaworu wyrównującego ciśnienie na każdej z piszczałek w czasie spoczynku a dźwigienka otwiera wentyl powietrza i piszczałka działa.Na wysokie napięcie za dużo tu materiału przewodzącego.
kopijnik2 Napisano 23 Kwiecień 2010 Napisano 23 Kwiecień 2010 szkło - otworki -ewidentnie izolator-przepustelektrycnychemicznytermicznyrazem z klapką - zawór - ale niskociśnieniowy - raczej osłonkapasuje na elektrykę - ale jeżeli ktoś znajdzie zapalniczkę - latarkę karbidową z oddzielnie dawkowaną wodą - to może tam by się zastosowanie znalało...instrumenty dęte - korek i filc - i duże otwory - regulacja długości i menzury słupa powietrza...
tyfus Napisano 23 Kwiecień 2010 Autor Napisano 23 Kwiecień 2010 i od czego ?tego, to nawet chyba nie będą wiedzieli nawet najstarsi górale :))
tyfus Napisano 22 Kwiecień 2010 Autor Napisano 22 Kwiecień 2010 to było moje pierwsze skojarzenie po znalezieniu - fragment zapalniczki.Po oczyszczeniu, pojawiły się wątpliwości....ponieważ nie mam koncepcji od czego jest ten element - tytuł dałem taki jak pierwsze przeczucie - wujek google też niestety nie chce pomóc :)w Was nadzieja, że może się spotkaliście z czymś podobnym
tyfus Napisano 22 Kwiecień 2010 Autor Napisano 22 Kwiecień 2010 2szerokość w linii skrzywionej dźwigienki - ok. 38 mmPost został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 00:21 23-04-2010
tyfus Napisano 22 Kwiecień 2010 Autor Napisano 22 Kwiecień 2010 3 - widok od dołu - materiał przypominający tworzywo, może porcelankę....coś w tym stylu....średnica - 10.8 mmPost został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 00:18 23-04-2010
tyfus Napisano 22 Kwiecień 2010 Autor Napisano 22 Kwiecień 2010 4 - i tu jest haczykjeżeli zapalniczka - powinien być otwór na knot...średnica - 9 mmPost został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 00:19 23-04-2010
Hebda Napisano 22 Kwiecień 2010 Napisano 22 Kwiecień 2010 jakie wymiary?wrzuć proszę foto złożonego..
tyfus Napisano 22 Kwiecień 2010 Autor Napisano 22 Kwiecień 2010 5 - patrząc pod światło - to jest szkiełko.nie widać aby ktoś coś kombinował, wygląda na oryginalnie wmontowane
tyfus Napisano 22 Kwiecień 2010 Autor Napisano 22 Kwiecień 2010 6 - sygnatury na dźwigience - VENUS - jakoś nie bardzo pasują do zapalniczki.dźwigienka jest raczej skrzywiona - nie kombinowałem żeby ją prostować...
tyfus Napisano 22 Kwiecień 2010 Autor Napisano 22 Kwiecień 2010 Hebda - ciężko zwymiarować....mogę podać średnicę - góra, dół...szerokość, wysokość...
Hebda Napisano 22 Kwiecień 2010 Napisano 22 Kwiecień 2010 jak szkiełko powiększające to może coś z wyposażenia warsztatu zegarmistrza?kurczę,nie wiem,pstryknij foto na kartce w kratkę do wymiarówcholera,człowiek chciałby to wziąć w ręce,pomacać i obejrzeć.tak ciekawe..
tyfus Napisano 22 Kwiecień 2010 Autor Napisano 22 Kwiecień 2010 szkiełko powiększające odpada - po co dźwigienka ?od strony porcelanki (zdj. nr 3) - za mały otwór aby coś zobaczyć....wpisałem do postów część wymiarówPost został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 00:23 23-04-2010
tomek112 Napisano 22 Kwiecień 2010 Napisano 22 Kwiecień 2010 Może chodzi o skupiony strumień światła, tylko do czego? medycyna,stomatologia, sygnalizacja?
Pytanie
tyfus
Po oczyszczeniu, pojawiły się wątpliwości....
ponieważ nie mam koncepcji od czego jest ten element - tytuł dałem taki jak pierwsze przeczucie - wujek google też niestety nie chce pomóc :)
w Was nadzieja, że może się spotkaliście z czymś podobnym
54 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.