czarekg1 Napisano 20 Kwiecień 2010 Autor Napisano 20 Kwiecień 2010 Witam ! Jak Koledzy wiedzą pospolite Rosalie wz. 1886 często były skracane( również w warunkach wojennych ). Czy pochwy do nich też skracano ? Spotkaliście się z tym, ze pochwa była starej " długości, a bagnet skrócony ? Czuwaj !
zukuri Napisano 21 Kwiecień 2010 Napisano 21 Kwiecień 2010 ebu74" masz dobry bagnecik - regulaminowo skrócony. O ile dobrze pamiętam, to ten sposób zakończenia pochwy jest modyfikacją niemiecką.Pozdrawiam, Piotr.
zebu74 Napisano 21 Kwiecień 2010 Napisano 21 Kwiecień 2010 Dzięki Zukuri,w sumie to się nad tą pochwą Sam zastanawiałem.pzdr
czarekg1 Napisano 20 Kwiecień 2010 Autor Napisano 20 Kwiecień 2010 Witam ! Jak Koledzy wiedzą pospolite Rosalie wz. 1886 często były skracane( również w warunkach wojennych ). Czy pochwy do nich też skracano ? Spotkaliście się z tym, ze pochwa była starej " długości, a bagnet skrócony ? Czuwaj !
por.pil.020 Napisano 20 Kwiecień 2010 Napisano 20 Kwiecień 2010 Nie spotkałem sie jeszcze z taka modyfikacja. Wszystkie skracane jakie widzialem mialy tez skrocone pochwy (lub nie mialy ich wcale hehe)
czarekg1 Napisano 20 Kwiecień 2010 Autor Napisano 20 Kwiecień 2010 Ano właśnie.... Chociaż logika ( bo nie materiały ) mi podpowiada, że w warunkach wojennych ( np. w warsztacie pułkowym ) złamane bagnecisko mogli zatemperować " nie bawiąc się już w obróbkę pochwy, za przeproszeniem : ) ! Czuwaj !
por.pil.020 Napisano 20 Kwiecień 2010 Napisano 20 Kwiecień 2010 no niby tak, ale w przypadku pochwy do lebela jej skrocenie to raptem 5 minut" - dławik jest tylko u góry wiec wystarczy uciac pochwe i zaspawac powstała dziure - widziałem takie własnie przeróbki.Czołem!
zebu74 Napisano 21 Kwiecień 2010 Napisano 21 Kwiecień 2010 Mam skróconego lebela z krótką pochwą z takim zakończeniem zamiast typowej kulki,robota fabryczna czy metoda zrób to sam"? pzdr
Pytanie
czarekg1
Czuwaj !
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.