Skocz do zawartości
  • 0

Bagnety Lebel

czarekg1

Pytanie

Napisano
Witam ! Jak Koledzy wiedzą pospolite Rosalie wz. 1886 często były skracane( również w warunkach wojennych ). Czy pochwy do nich też skracano ? Spotkaliście się z tym, ze pochwa była starej " długości, a bagnet skrócony ?
Czuwaj !

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
ebu74" masz dobry bagnecik - regulaminowo skrócony. O ile dobrze pamiętam, to ten sposób zakończenia pochwy jest modyfikacją niemiecką.

Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Witam ! Jak Koledzy wiedzą pospolite Rosalie wz. 1886 często były skracane( również w warunkach wojennych ). Czy pochwy do nich też skracano ? Spotkaliście się z tym, ze pochwa była starej " długości, a bagnet skrócony ?
Czuwaj !
Napisano
Ano właśnie.... Chociaż logika ( bo nie materiały ) mi podpowiada, że w warunkach wojennych ( np. w warsztacie pułkowym ) złamane bagnecisko mogli zatemperować " nie bawiąc się już w obróbkę pochwy, za przeproszeniem : ) !
Czuwaj !
Napisano
no niby tak, ale w przypadku pochwy do lebela jej skrocenie to raptem 5 minut" - dławik jest tylko u góry wiec wystarczy uciac pochwe i zaspawac powstała dziure - widziałem takie własnie przeróbki.
Czołem!
Napisano

Mam skróconego lebela z krótką pochwą z takim zakończeniem zamiast typowej kulki,robota fabryczna czy metoda zrób to sam"? pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie