Witam! Proszę o pomoc w identyfikacji jednostki. Umieszczony na nagrobku napis informuje, że poległy należał do:
ART. BR. 4 BTL. IAGER 40 "
Inskrypcja była prawdopodobnie kilkakrotnie poprawiana (odmalowywana). Wcześniejszy był umieszczony napis na blasze, obecnie w takiej formie na kamieniu. Wg mnie napis IAGER jest błędnie zapisaną formą JÄGER , ale czy była taka jednostka, nie wiem. Data śmierci to 15.II.14. Jeżeli tak to byłby to oddział rosyjski, ale jeżeli jest to błędnie poprawiona data 15.11.14 to może być niemiecka bo mogiła jest położona w rejonie operacji łódzkiej. Pozdrawiam
Pytanie
KLEt13
ART. BR. 4 BTL. IAGER 40 "
Inskrypcja była prawdopodobnie kilkakrotnie poprawiana (odmalowywana). Wcześniejszy był umieszczony napis na blasze, obecnie w takiej formie na kamieniu. Wg mnie napis IAGER jest błędnie zapisaną formą JÄGER , ale czy była taka jednostka, nie wiem.
Data śmierci to 15.II.14. Jeżeli tak to byłby to oddział rosyjski, ale jeżeli jest to błędnie poprawiona data 15.11.14
to może być niemiecka bo mogiła jest położona w rejonie operacji łódzkiej. Pozdrawiam
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.