Skocz do zawartości

aku ace 250

soomebody20

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zasilanie tego wykrywacza powinno być mniej więcej 1,5v x4 około 6volt.
Gdy napięcie będzie niższe może spaść także nieco zasięg. Pozatym akumulatorki maja tą tendencję że ich moc spada bardzo nieliniowo na początku jest tak jak w bateriach a potem nagle wykres spada do dołu. Baterie mają bardziej liniowy spadek mocy. Ja osobiście chodziłem na dobrych bateriach, kolega znowu chodził na aku i wciąż narzekał na ich krótką zywotność.

pozdro
Napisano
Na stronie 16 punkt 7 oryginalnej anglojęzycznej instrukcji masz wyraźnie napisane że. (moje tłumaczenie)

... Dla najlepszych osiągów wykrywacza należy wymieniać stare baterie na dobrej jakości baterie alkaliczne typu AA. Ogniwa wielokrotnego ładowanie typu NiMH moga być stosowane, ale będzie krótszy czas pracy między wymianami.....
Napisano
to czy zasieg bedzie mniejszy jest zalezne od budowy wykrywacza... Czy jest przetwornica i jak jest zrobiona. z tego co pamietam ace ma przetwornice.
Napisano
Zreszta juz mamy zupelnie przyzwoite akumulatory alkaliczne 1,5V No moze cos w rodzaju ladowalnych baterii, uzywam testuje i na razie nie narzekam.
A co do opinii o akumulatorach to ich marka gra nie poslednia role :) Badziew starcza na krotko, porzadnego Sanyo Eneloop i w caly dzien lazenia bez przerwy nie zalatwisz :)
Napisano
Nie tylko marka ale i pojemność aku ma znaczenie sam biegam z kanarkiem na akumulatorkach energizer 2800 mAh i po 2 pełnych dniach biegania wskaźnik baterii pokazywał 1 kreskę. Na bateriach duracela po dwóch dniach łażenia były 2 kreski i to jedyna różnica jaką zauważyłem.
Napisano
W przypadku stosunkowo nowej rodziny akumulatorow typu Sanyo Eneloop i podobnych mozna a nawet nalezy docenic bardzo male samorozl;adowanie w funkcji czasu.
Normalny akumulatorek NiMh po kilkutygodniowym nieuzywaniu bedzie posiadal juz bardzo malutko energii, natomiast te akumulatory nowego rodzaju straca jej, w tym samym okresie, niezauwazalnie malo.
Warto dodac jeszcze ladowalne baterie alkaliczne, typu Pure Energy, ktore traca rownie malo energii z samorozladowania i w odroznieniu od typowych akumulatorkow wrecz kochaja czeste doladowania. Maja one 1,5V i wymagaja dedykowanych ladowarek. Jak narazie sprawdzaja sie u mnie swietnie.

Czyli klasyczne NiMH sa doskonale jesli uzywamy je jak najszybciej po ladowaniu, pozostalym dwu kategoriom to akurat specjalnej roznicy nie robi.
Jakichs specjalnie wielkich pojemnosci nasze wykrywki zazwyczaj nie potrzebuja o ile spelniamy powyzsze warunki.
Napisano
mam enegizer 2450 ladowałem przed wczoraj i byłem wczoraj na wyprawie i laziłem 6 godzin i spadła tylko 1 kreska mozliwe ze jeszcze sa nie naladowane do konca bo to wkocu 1 ładowanie bylo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie