VanWorden Napisano 26 Kwiecień 2010 Napisano 26 Kwiecień 2010 Z tego co wiem to mniejszsy zasięg był w X50 (w zestawieniu z X70) natomiast skala w X505 została podniesiona, więc teoretycznie zasięg pownien być ten sam. Ale ręki sobie za to uciąć nie dam;-)PozdrawiamVW
astrokosmo Napisano 20 Styczeń 2011 Napisano 20 Styczeń 2011 Czy sonda 3kHz jest czulsza na żelazo niż 7,5kHz w X-Terra 705 . Czy w teście powietrznym i na polu będzie sie różnił zasięg z tymi sondami , poszukuję głownie meteorytów kamiennych (z zawartością żelaza) i meteorytów żelaznych.Byłem w Vikingu ale nie mają koncentryków 3kHz i nie mam gdzie sprawdzić a zależy mi na jak najwiekszym zasięgu , pozdrawiam Janusz.Ps. czasami szukam też koloru i jaką byście polecili mi cewkę ?
VanWorden Napisano 21 Styczeń 2011 Napisano 21 Styczeń 2011 Standardową 7.5kHz w wersji DD.PozdrawiamVW
pytajnick Napisano 21 Styczeń 2011 Napisano 21 Styczeń 2011 Powiadasz że szukasz meteorytów żelaznych i kamiennych ..... kup w takim razie cewkę z najwyższą możliwą częstotliwością (w tym wypadku 18,75 kHz) a się nie zawiedziesz !!!Niska częstotliwość nie kubi meteorytów zwłaszcza kamiennych - sprawdzone w Pułtusku ;)pozdrawiampytajnick
VanWorden Napisano 21 Styczeń 2011 Napisano 21 Styczeń 2011 pytajnick - Wysoka częstotliwość to wysoka czułość na drobnicę, ale znaczący spadek zasięgu a jak rozumiem kolega o to właśnie pyta. 7.5kHz to dobry kompromis chyba, że chodzi właśnie o Pułtusk i wyłapywanie celów powierzchniowych.PozdrawiamVW
astrokosmo Napisano 21 Styczeń 2011 Napisano 21 Styczeń 2011 Tak , głównie szukam pod Pułtuskiem Minelabem X-Terra 305 , ma zasięg ok 20-25cm w gruncie i nieco mniejszy ok 15-20 w testach powietrznych , oczywiście w zależności od wielkości meteorytu.Ponieważ przesiadam sie na model 705 , mam mozliwość również podlaczania wszystkich typów cewek jakie sa przygotowane do tego modelu wykrywacza , nie stety w sklepie jak dotąd nie ma tej cewki 3kHz żeby porownąć wszystkie więc pytam was .Cewka koncentryczna 7,5 kHz jest żeczywiście uniwersalna ale myslalem że inny typ cewki może zwiekszyć czułość wykrywacza na meteoryt kamienny , w prawdzie pod Pultuskiem są one dość płytko bo naz ok 10-15cm , a niektóre zaraz pod trawa to bywaly sztuki też na większych głębokościach 30-40cm , więc moja cewka może je po prostu ominąć , bo z mojej strony raczej nie widze możliwości błędy ponieważ sądę zawsze trzymam blisko gruntu przy całmm machnięciu wykrywaczem w obie strony i szukam pod 2 sznurki chodząc pomiądzy nimi .Sznurki mam na szerokości 6-sciu moich stóp , pop rzejściu trasy ok 50m przekladam sznurek i szukam dalej :)A poniewaz szukam na ALL-Metall często widzę/słysze też kolor ale bardzo rzadko kopię , z reguły będac z dziecmi na wyjeździe wowczas same sie domagają skarbów , osobiście kopie tylko sygnał i numer meteorytowy , w przypadku tego konkretnego wykrywacza podwójny basowy ton i numer -4 , na inne sygnaly szkoda mi czasu , musze przeć do przodu by zrobić jak największy kawał pola ,w siągu poszukiwań wykonuję ok 20 000 tys machnięć , nie straszny mi deszcz a niedługo zamierzam wybrać się też w zimie :)Wykrywacz tak reaguje na meteoryty http://www.youtube.com/watch?v=WHxQ0ifPWHMOczywięsie na niektore mocno przerdzewiałe przedmioty , rudę darniową i kamienie magnetyczne podobnie , dając również ten sam nr. dlatego co jakiś czas testuję różne cewki i wykrywacze aby znaleźć najlepszy pod meteoryty kamienne , a nie jest to łatwe zadanie , jak na razie spotkałem sie tylko z jednym wykrywaczem który potrafł rozróżniać nawet kamienie magnetyczne od meteorytów ?! to był Whites DFX , no i zasięg mial 2x wiekszy od mojego , ale wadą dla mnie tego wykrywacza było to że na każdy przedmiot dawal taki sam sygnał a na wyświetlaczu ma bardzo male cyferki więc jak machne to co sekundę trzeba by patrzeć na wyświetlacz jest to wysoko niekomfortowe , no chyba że mozna ustawić go tak żeby na każe przedmiot dawał inny sygnał.Jestem słychowcem i sygnał jest dla mnie najważniejszy a ponieważ psuje mi sie wzrok musze miec takie byki jak na wyświetlaczy Minelaba , on z reszta daje na przedmioty rózne sygnaly i szybko możnasię zorientować ktory kolor kopać czy meteoryt. Swoje poszukiwania opisuję tu http://astro4u.net/yabbse/index.php/topic,12970.0.htmlPowracając po tym krótkim wstępie do mojego pytania zastanawiam sie jaka cewka była by najczulsza na kamienie magnetyczne w Minelabie X-Terra 705 , wiem że koncentryk 7,5kHz reaguje na kamienne ale ma taki sam zasięg jak 305-tka , natomiast ma już nieco lepszą identyfikację cyfrową i meteoryt pokazuje na -2 a nie tak jak przy żelazie na -4 i meteorycie -4 tylko przy żelazie daje jeden basowy sygnał.Podobno cewki do poszukiwań złota też są dobre do metków ale jeszce nie sprawdzałem , będe bardzo wdzięczny za waszą pomoc w tym temacie.ps. zapytam jeszce w innych tematach na temat wykrywaczy pod metki kamienne więc mogę sie czasami powtarzać za co z gory przpraszam , pozdrawiam i prosze o pomoc-Janusz.
pytajnick Napisano 21 Styczeń 2011 Napisano 21 Styczeń 2011 Meteoryty prawie nigdy nie leżą głęboko ! Jeśli już to ich masa i gęstość sprawiają że nawet wysoka częstotliwość daje radę" . Meteoryty nie zawierają znacznych ilości srebra, złota , miedzi , aluminium itd .pierwiastków typowo ziemskich . Meteoryty kamienne najlepiej są widoczne właśnie dla wysokich częstotliwości . Co do teorii , to wiadomo też że wysokie częstotliwości też bardzo lubią żelazo" . Swoje spostrzezenia opieram na doświadzczeniach z X-terrą 705 , MXT , GMT i Goldbugiem!Zwłaszcza ten ostatni to pies na meteoryty Morasko które są meteorytami żelaznymi :)pozdrawiampytajnick
astrokosmo Napisano 23 Styczeń 2011 Napisano 23 Styczeń 2011 No właśnie wyczytałem w necie że sondy do zlota są dobre do meteorytów , zwłaszcza Goldbug i Master Gold , w Minekabie X-TERRA 705 mozna uzywac wlaściwie dwóch sond d złota-czyli mam nadzieję że też do meteorytów , tzn. cewki 18kHz typu DD 6 , koncentryk i eliptyczna , z tego co rozeznałem 6" ma najwiekszy zasięg ale mało zbiera na boki więc musiał bym machać jak szalony żeby zrobić mały kawałek , natomiast zastanawiam sie która cewka była by lepsza- miała większy zasięg w głąb jak i na boki eliptyczna czy koncentryk ?Moim Minelabem X-TERRA 305 chodze już 2 rok i jest z cewka koncentryczną 7,5 kHz , musze przyznać że jest bardzo uniwersalna , ma spory zasięg na kolor i świetnie sobie radzi w każdym terenie nawet na plaży sie nie wzbudza, meteoryty kamienne też widzi , ale brak większej numeracji , podświetlenia i innych elementów występujących w 705 zmusza mnie do kupna tego modelu , więc jeśli macie doświadczenie z cewkami 18khz to doradźcie mi ktora kupić , eliptyczna czy koncentryk ?Z góry dzieki za pomoc.
VanWorden Napisano 24 Styczeń 2011 Napisano 24 Styczeń 2011 pytajnick - której konkretnie wysoko-częstotliwościowej sondy używasz?PozdrawiamVW
astrokosmo Napisano 8 Luty 2011 Napisano 8 Luty 2011 Przez pomyłke podałem zły link do filmy z wykrywaczem , więc podaję jeszcze raz http://www.youtube.com/watch?v=t3Yu4pJD6IY.Byłem w sklepie i sprawdzałem sondy wysokoczęstotliwościowe , mam wrażenie że działały nieco lepiej od innych , no ale w teście powietrznym to sami wiecie że to nie jest to trzeba by w terenie spróbować .Po zakupie porównam jak to sie ma w stosunku do X-305 .Dzięki za pomoc , pozdrawiam Janusz.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.