Jump to content
  • 0

Tasak Pruski? Nabój od skałkowca?


DamianLca

Question

Witam! Proszę o ID dwóch przedmiotów ze zdjęcia!
Tasak wielkością podobny jest do Pruskiego Saperskiego ale brakuje mu jelca. Zastanawiający jest również koniec tasaka, który jest skrojony z odwrotnej strony niż ostrze? Może to być również rzeźnicki ale dlaczego skracany" przy końcu? Długość 47cm!
Nabój najprawdopodobniej od jakiegoś skałkowca? Długość 3,5cm, kaliber 11mmm

Z góry dziękuje za pomoc! Pzdr: Damianlca

Link to comment
Share on other sites

12 answers to this question

Recommended Posts

Podobne pociski do sztucerów robili Szwajcarzy ok. 1859 r.
Ten pocisk" przypomina nieco także system Buholtza z 1863 r.
Niestety nie jest identyczny z żadnym z nich.

Zobacz czy ma wgłębienie w dnie a może nawet metalową miseczkę wtedy może to być jakaś odmiana systemu Martini-Henry.

Równie dobrze może to być obciążnik od czegoś.
Link to comment
Share on other sites

Witam! Proszę o ID dwóch przedmiotów ze zdjęcia!
Tasak wielkością podobny jest do Pruskiego Saperskiego ale brakuje mu jelca. Zastanawiający jest również koniec tasaka, który jest skrojony z odwrotnej strony niż ostrze? Może to być również rzeźnicki ale dlaczego skracany" przy końcu? Długość 47cm!
Nabój najprawdopodobniej od jakiegoś skałkowca? Długość 3,5cm, kaliber 11mmm

Z góry dziękuje za pomoc! Pzdr: Damianlca

Link to comment
Share on other sites

Na moje oko tasak raczej rolniczego przeznaczenia ( np. do buraków) Posiadał drewniane okładziny. Przedmiot który jest obok łuski raczej nie jest pociskiem ( a napewno nie nabojem). Napisz z czego jest wykonany.
Link to comment
Share on other sites

Nie denerwuj się. Nie chciałem Cię pouczać. Przedmiot ołowiany nie przypomina mi żadnego znanego pocisku. jest zbyt dokładnie zrobiony i ma zbyt skomplikowany kształt. Pociski do czarnoprochowców wyglądają zazwyczaj tak
http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum22/zdjcie0141.jpg jak w tym poście. ( a pociski nie zawsze są z ołowiu ;)
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information