Jump to content
  • 0

Tasak Pruski? Nabój od skałkowca?

DamianLca

Question

Witam! Proszę o ID dwóch przedmiotów ze zdjęcia!
Tasak wielkością podobny jest do Pruskiego Saperskiego ale brakuje mu jelca. Zastanawiający jest również koniec tasaka, który jest skrojony z odwrotnej strony niż ostrze? Może to być również rzeźnicki ale dlaczego skracany" przy końcu? Długość 47cm!
Nabój najprawdopodobniej od jakiegoś skałkowca? Długość 3,5cm, kaliber 11mmm

Z góry dziękuje za pomoc! Pzdr: Damianlca

12 answers to this question

Recommended Posts

Podobne pociski do sztucerów robili Szwajcarzy ok. 1859 r.
Ten pocisk" przypomina nieco także system Buholtza z 1863 r.
Niestety nie jest identyczny z żadnym z nich.

Zobacz czy ma wgłębienie w dnie a może nawet metalową miseczkę wtedy może to być jakaś odmiana systemu Martini-Henry.

Równie dobrze może to być obciążnik od czegoś.

Witam! Proszę o ID dwóch przedmiotów ze zdjęcia!
Tasak wielkością podobny jest do Pruskiego Saperskiego ale brakuje mu jelca. Zastanawiający jest również koniec tasaka, który jest skrojony z odwrotnej strony niż ostrze? Może to być również rzeźnicki ale dlaczego skracany" przy końcu? Długość 47cm!
Nabój najprawdopodobniej od jakiegoś skałkowca? Długość 3,5cm, kaliber 11mmm

Z góry dziękuje za pomoc! Pzdr: Damianlca

Na moje oko tasak raczej rolniczego przeznaczenia ( np. do buraków) Posiadał drewniane okładziny. Przedmiot który jest obok łuski raczej nie jest pociskiem ( a napewno nie nabojem). Napisz z czego jest wykonany.

Nie denerwuj się. Nie chciałem Cię pouczać. Przedmiot ołowiany nie przypomina mi żadnego znanego pocisku. jest zbyt dokładnie zrobiony i ma zbyt skomplikowany kształt. Pociski do czarnoprochowców wyglądają zazwyczaj tak
http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum22/zdjcie0141.jpg jak w tym poście. ( a pociski nie zawsze są z ołowiu ;)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information