Skocz do zawartości
  • 0

Tasak Pruski? Nabój od skałkowca?

DamianLca

Pytanie

Napisano

Witam! Proszę o ID dwóch przedmiotów ze zdjęcia!
Tasak wielkością podobny jest do Pruskiego Saperskiego ale brakuje mu jelca. Zastanawiający jest również koniec tasaka, który jest skrojony z odwrotnej strony niż ostrze? Może to być również rzeźnicki ale dlaczego skracany" przy końcu? Długość 47cm!
Nabój najprawdopodobniej od jakiegoś skałkowca? Długość 3,5cm, kaliber 11mmm

Z góry dziękuje za pomoc! Pzdr: Damianlca

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Podobne pociski do sztucerów robili Szwajcarzy ok. 1859 r.
Ten pocisk" przypomina nieco także system Buholtza z 1863 r.
Niestety nie jest identyczny z żadnym z nich.

Zobacz czy ma wgłębienie w dnie a może nawet metalową miseczkę wtedy może to być jakaś odmiana systemu Martini-Henry.

Równie dobrze może to być obciążnik od czegoś.
Napisano

Witam! Proszę o ID dwóch przedmiotów ze zdjęcia!
Tasak wielkością podobny jest do Pruskiego Saperskiego ale brakuje mu jelca. Zastanawiający jest również koniec tasaka, który jest skrojony z odwrotnej strony niż ostrze? Może to być również rzeźnicki ale dlaczego skracany" przy końcu? Długość 47cm!
Nabój najprawdopodobniej od jakiegoś skałkowca? Długość 3,5cm, kaliber 11mmm

Z góry dziękuje za pomoc! Pzdr: Damianlca

Napisano
Na moje oko tasak raczej rolniczego przeznaczenia ( np. do buraków) Posiadał drewniane okładziny. Przedmiot który jest obok łuski raczej nie jest pociskiem ( a napewno nie nabojem). Napisz z czego jest wykonany.
Napisano
Nie denerwuj się. Nie chciałem Cię pouczać. Przedmiot ołowiany nie przypomina mi żadnego znanego pocisku. jest zbyt dokładnie zrobiony i ma zbyt skomplikowany kształt. Pociski do czarnoprochowców wyglądają zazwyczaj tak
http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum22/zdjcie0141.jpg jak w tym poście. ( a pociski nie zawsze są z ołowiu ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie