Szumsk Napisano 4 Kwiecień 2010 Autor Napisano 4 Kwiecień 2010 Witam. Ostatnio znalazłem takie guziki. Ten po lewej jest chyba cynowy a po prawej mosiężny. I mam pytanie czy to guziki cywilne ? I z jakiego mogą pochodzić okresu ?
tyfus Napisano 4 Kwiecień 2010 Napisano 4 Kwiecień 2010 guziki wojskowe niemieckie.używane przy celtach i innym oporządzeniu (np. chlebaki)-pozdro-http://odkrywca.pl/search/index.php?sq=z+trzema+dziurkami&ws=txt&id_forum=all&forum=onPost został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 17:31 04-04-2010
Martian Napisano 4 Kwiecień 2010 Napisano 4 Kwiecień 2010 Nie wiem, ale ja na to mówię bieliźniaki, gaciowce, rozporkowce. Podobne sygnowane i bez sygnatur znajdowałem dosłownie wszędzie, z mosiądzu, miedzi, cynku i alu, z dwiema trzema i czterema dziurkami ale możliwe, że i do oporządzenia stosowane również.
bjar_1 Napisano 4 Kwiecień 2010 Napisano 4 Kwiecień 2010 Trójdziurkowe - niemieckie od oporządzenia, oprócz takich jest faktycznie masa różnorakich ieliźniaków"...
tyfus Napisano 4 Kwiecień 2010 Napisano 4 Kwiecień 2010 guziki trzydziurkowe w tej formie (miseczka) nie były gaciowcami itp.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.