Skocz do zawartości

Poszukuje kompletnego rozkazu szturmu na Berlin z dnia 16/17.04.1945 (walki nad Odrą)

dunaj65

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Poszukuje kompletnego rozkazu szturmu na Berlin z dnia 16/17.04.1945 (walki nad Odrą)

Mam tylko fragment, ale może koledzy znają dalszą część rozkazu.

Rozkaz Nr…………

Do Generałów, Oficerów, Podoficerów i Żołnierzy Wojska Polskiego, towarzysze broni, chwałą odniesionych zwycięstw swoim potem i krwią zdobyliście prawo gromienia Berlińskiego ugrupowania nieprzyjaciela i uczestniczenia w szturmie na Berlin…………………………………….

Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam, oraz życzę wesołych świąt
  • 2 weeks later...
Napisano
Pomóc Ci nie mogę bo nie posiadam ww dokumentu.I nawet nie jestem pewien czy oprócz wybranych ktoś widział ten dokument,SKąd ten mój pesymizm.W latach1982-83 jako student brałem udział w zajęciach studium wojskowego.Moim wykładowcą taktyki był absolwent Akademii Sztabu Generalnego w Moskwie.On to powiedział nam że wszystkie dokumenty związane ze planowaniem taktycznym,operacyjnym i strategicznym są w ZSRR tajne.Będą tajne tak długo jak Radziecki dziś Rosyjski Sztab Generalny będą uważały że przyszła wojna będzie wyglądała podobnie jak 2 WŚ.Z tego co widzę w doktrynie Rosji niewiele się zmieniło to i jeszcze będziemy musieli trochę poczekać.Czy to prawda czy nie ,nie wiem ale myślę że coś w tym jest.PS To co napisałeś to jest preambuła polityczna.Rozkaz bojowy składał się z1/oceny sytuacji na froncie 2/sąsiedzi i ich zadania 3/nieprzyjaciel 4/zamiar d-cy 5/zadania dla oddziałówLUDZISKA POMOCY bo skleroza Panowie oficerowie poprawcie proszę jak namieszałem.Bo to było dawno i ja amator nie zawodowiec.Pozdrawiam
Napisano
szukałem w necie i po książkach..
jedynie co to raczej pozostało przejść się do biblioteki i może ktoś z żołnierzy LWP piszących pamiętniki(mimo zakazu) skopiował w zapiskach bądź ze słyszenia ten rozkaz do swoich notatek..
nie wymyślę nic więcej..
jak coś znajdę dam znać
pozdro
Napisano

Zamieszczam słabej jakości skan skanu zdjęcia" ulotek z 1945 roku. Pochodzą z pozycji Istorija Otechestvennoj Wojny" tom 5. Niestety poszukiwanego tekstu tam nie ma. I myślę, że mógł on powstać nie w czasie wojny, ale znacznie później, na potrzeby serialu (tak mi się coś przypomina...) i być może książki. I właśnie w Czterech Pancernych..." może być pełny tekst tego przesłania".

Napisano
no właśnie też książka Przymanowskiego coś mi się kojarzy.on lubił wychwalać czerwonych,piać z zachwytu nad nimi,więc mozliwe że w jakiejś swej książce zamieścił ten rozkaz..
Napisano
Może trzeba poszukać w Centralnej Bibliotece wojskowej Warszawie lub przez jakiś odział muzeum Wojska Polskiego jak znajdziesz też bym chciał ?
Napisano
Będe bronił Przymanowskiego trochę faktów trochę propagandy i całkiem dobrze wyszło.Mapa ze Studzianek,pozycje zniszczonych czołgów npla zdjęcia rozbitych Panter chłopie to była książka. Czy tak było nie wiem ale przeszła do Historii w Fedorowiczu przeczytasz Polacy i Rosjanie /w takiej kolejności/walczyli umiejętnie i dywizje Pancerne 19 i Herman Goering nie wykonały zadania.Czy zniszczyły 43czy też 22 to nie ma znaczenia wykonały zadanie.A że dziś wielu by chciało o tym zapomnieć to już inna bajka.Tą książkę mam do dziś, nie zniszczę to część mojej młodości jak Wańkowicza Monte Cassino czy Kirchmayera Powstanie Warszawskie.
Napisano
Istnieje książka z rozkazami polskiej armii sowieckiej z 1945, choć nie wiem czy są tam wszystkie. Książka ta jest w bibliotece z której korzystam, przy najbliższej okazji ją wypożyczę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie