Kresowiec Napisano 2 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 2 Kwiecień 2010 Witam.Poszukuje skutecznej metody z na pozbycie się oryginalnej niemieckiej oksydy. Sprawa wygląda następująco: posiadam zniemczony bagnet perkun wz 29 – w niemal magazynowym stanie. Docelowo chciałem mu przywrócić oryginalny Polski wygląd. Bagnet ten został w dosyć nietypowy sposób zniemczony, mianowicie pozostawiono pierścień jelca, nie usunięto ani nie przebito naszych oznaczeń, numerów itp., nie dodano żadnych numerów niemieckich, jedynie co, to został on zaoksydowany – stąd też powstał pomysł zdjęcia oksydy w sposób nie inwazyjny. Przyznam, że szukałem informacji na ten temat w sieci, i żadna z metod nie zadziałała:- kwasek cytrynowy – bez efektów,- tzw. „kret do wc” – bez efektów,- pasta „automax” – bez efektów,Podkreślam, iż żadne papierki ścierne i inne metody fizyczne, mechaniczne itp nie wchodzą w grę.Czy możecie polecić jakiś skuteczny-sprawdzony sposób na usunięcie oksydy?Słyszałem, że kwas solny może coś zaradzić, ale nie mam możliwości dotarcia do takowego.Co polecicie koledzy?Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 2 Kwiecień 2010 Share Napisano 2 Kwiecień 2010 a nie przeszło Ci przez myśl że ten zniemczony bagnet to coś rzadszego niż zwykły wz.28(29) ?pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kresowiec Napisano 2 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 2 Kwiecień 2010 Może i racje,ze to coś znacznie rzadszego.Dodam tylko,że chętnie bym go wymienił na wersję nie zniemczoną w identycznym stanie.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 2 Kwiecień 2010 Share Napisano 2 Kwiecień 2010 Zostaw go w spokoju, bo to rzadki okaz. Po co niszczyć, jeszcze to ciekawsze niż zwykły perkun... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 2 Kwiecień 2010 Share Napisano 2 Kwiecień 2010 Nie zmieniaj zmian zrobionych w epoce. Kawsek cytrynowy wytrawi oxyde. Trzeba namoczyć na kilka godzin po czym przeczyścić pastą polerską. Co odradzam!Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.