Kresowiec Napisano 2 Kwiecień 2010 Autor Napisano 2 Kwiecień 2010 Witam.Poszukuje skutecznej metody z na pozbycie się oryginalnej niemieckiej oksydy. Sprawa wygląda następująco: posiadam zniemczony bagnet perkun wz 29 – w niemal magazynowym stanie. Docelowo chciałem mu przywrócić oryginalny Polski wygląd. Bagnet ten został w dosyć nietypowy sposób zniemczony, mianowicie pozostawiono pierścień jelca, nie usunięto ani nie przebito naszych oznaczeń, numerów itp., nie dodano żadnych numerów niemieckich, jedynie co, to został on zaoksydowany – stąd też powstał pomysł zdjęcia oksydy w sposób nie inwazyjny. Przyznam, że szukałem informacji na ten temat w sieci, i żadna z metod nie zadziałała:- kwasek cytrynowy – bez efektów,- tzw. „kret do wc” – bez efektów,- pasta „automax” – bez efektów,Podkreślam, iż żadne papierki ścierne i inne metody fizyczne, mechaniczne itp nie wchodzą w grę.Czy możecie polecić jakiś skuteczny-sprawdzony sposób na usunięcie oksydy?Słyszałem, że kwas solny może coś zaradzić, ale nie mam możliwości dotarcia do takowego.Co polecicie koledzy?Pozdro.
8total4 Napisano 2 Kwiecień 2010 Napisano 2 Kwiecień 2010 a nie przeszło Ci przez myśl że ten zniemczony bagnet to coś rzadszego niż zwykły wz.28(29) ?pozdrawiam.
Kresowiec Napisano 2 Kwiecień 2010 Autor Napisano 2 Kwiecień 2010 Może i racje,ze to coś znacznie rzadszego.Dodam tylko,że chętnie bym go wymienił na wersję nie zniemczoną w identycznym stanie.Pozdro.
GeneralRemek Napisano 2 Kwiecień 2010 Napisano 2 Kwiecień 2010 Zostaw go w spokoju, bo to rzadki okaz. Po co niszczyć, jeszcze to ciekawsze niż zwykły perkun...
Cyrograf15 Napisano 2 Kwiecień 2010 Napisano 2 Kwiecień 2010 Nie zmieniaj zmian zrobionych w epoce. Kawsek cytrynowy wytrawi oxyde. Trzeba namoczyć na kilka godzin po czym przeczyścić pastą polerską. Co odradzam!Wojtek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.